Directorul companiei rusești Rosatom a anunțat că din 2024 începe construcția noii centrale din Ungaria, de la Paks. În prezent centrala de aici produce aproape jumătate din energia din Ungaria, dar odată cu terminarea proiectului își va dubla capacitatea.
Construcția centralei nucleare Paks 2 este planificată să înceapă anul viitor, a declarat marți, la Moscova, Alexei Likhachev, directorul executiv al companiei ruse Rosatom.
Lucrările la centrala de la Paks vor începe anul viitor
„Va începe turnarea betonului anul viitor”, a declarat Likhachev, răspunzând la o întrebare despre începerea construcției în Ungaria. Șeful Rosatom a precizat că ritmul de construcție este în conformitate cu contractul, iar acesta ar putea accelera în funcție de dorințele clientului, în caz contrar proiectul va merge înainte pe baza „obligațiilor contractuale actuale”, transmite Daily News Hungary.
Paks operează în prezent 4 reactoare VVER-440, în timp ce se fac pregătiri pentru construirea a două noi reactoare proiectate de Rosatom, ceea ce va duce la creșterea capacității de la 2.000 de megawați la 4.400 de megawați. Centrala nucleară de aici generează aproape jumătate din energia din Ungaria şi primeşte combustibil nuclear din Rusia.
În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, pentru acest proiect Rusia acordând Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018, pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025 şi cea de-a doua până în 2030, dar proiectul a fost întârziat.
Tehnologia nucleară, indispensabilă pentru Ungaria
La finalul lunii ianuarie, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, a discutat telefonic cu Alexander Novak, viceprim-ministrul rus pentru Afaceri Energetice, și au convenit să accelereze ritmul de modernizare a centralei nucleare ungare de la Paks, în măsura în care acest lucru este posibil.
Energia nucleară este energia viitorului, a declarat Szijjarta, adăugând că o construcție rapidă a noilor module ale centralei de la Paks este crucială pentru Ungaria. De asemenea, Guvernul Ungariei salută faptul că și guvernul rus acordă o mare importanță modernizării centralei, a mai precizat el.
Actuala criză energetică a arătat clar că țările care își pot produce cea mai mare parte din propria energie vor fi cele care vor fi cu adevărat sigure, a punctat Szijjarto.
În plus, ministrul ungar a declarat că împreună cu oficialul rus au analizat, de asemenea, situația livrărilor de gaze naturale către Ungaria. Ministrul a spus că, datorită gazoductului TurkStream, despre care a spus că este singurul gazoduct est-vest din Europa care funcționează la 100% din capacitate, livrările de gaze către Ungaria sunt neîntrerupte, iar țara primește peste 12 milioane de metri cubi de gaze pe zi.