Viktor Orban, gest sfidător față de România! Este fără precedent. Imaginea a făcut înconjurul internetului
Viktor Orban s-a afișat la ultimul meci al naționalei maghiare cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania. Mai apoi, un videoclip care prezintă momentul a fost publicat pe pagina sa de socializare.
„Trăiască alegerea de top! Mulțumesc pentru tot, Balázs!”, a scris Viktor Orban în videoclipul publicat pe Facebook.
Postarea a strâns imediat mii de vizualizări. Trebuie menționat că Harta Ungariei Mari este un simbol al revizionismului maghiar utilizat frecvent de oficialii de la Budapesta.
Reacția MAE nu a întârziat să apară
În urma momentului, MAE a reacționat și a transmis că orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă.
„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria. Ca urmare a afișării prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”, a informat MAE într-un comunicat.
Conform MAE, astfel de manifestări este contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria.
„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, a completat MAE.
Momentul a venit la o săptămână după ce Klaus Iohannis a criticat proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc
Amintim că momentul a venit la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a criticat proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de deputați și respins ulterior de Senat.
„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a declarat Klaus Iohannis la momentul respectiv.
De asemenea, UDMR a reacționat la scurt timp și i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc.
„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Klemen Hunor pe pagina sa de socializare.
Un moment similar a avut loc și în anul 2020, când premierul maghiar le-a urat succes elevilor de liceu la examenul de Bacalaureat, în ziua respectivă având loc proba la istorie. În schimb, Viktor Orban a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie a unui glob pământesc din anul 1862.
„Vrabia mălai visează”, a răspuns la momentul respectiv fostul premier Ludovic Orban.