Ungaria trimite o undă de şoc! Viktor Orban a luat decizia chiar acum. Îi lasă fără bani

Sursă: Dreamstime

Guvernul de la Budapesta a decis să majoreze taxa specială plătită de compania maghiară MOL din cauza profitului făcut din diferența de preț dintre ţiţeiul rusesc Ural şi petrolul Brent.

Guvernul de la Budapesta va majora taxa specială plătită de compania maghiară MOL

Guvernul de la Budapesta a decis să majoreze taxa specială plătită de către compania maghiară MOL de la 40% la 95%. Aceasta decizie a fost luată în urma profitului făcut din diferenţa de preţ dintre ţiţeiul rusesc Ural şi petrolul Brent.

Potrivit agenției de presă Xinhua, taxa specială, impusă în vară, care iniţial era de 25%, a fost majorată acum pentru a doua oară. De acum înainte, statul maghiar va lua practic aproape întreaga marjă de profit a MOL.

Vă amintim că miercuri, 7 decembrie 2022, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că Guvernul de la Budapesta va confisca profiturile suplimentare pe care le va face MOL din vânzarea carburanților.

„În ultimele zile, sancțiunile petroliere de la Bruxelles au intrat în vigoare și s-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple.

De acum încolo există prețuri de sancțiuni la benzină în întreaga Europă”, a declarat, miercuri, Viktor Orban, adăugând că țara sa va lua aceste profituri suplimentare și le va redirecționa către bugetul de stat.

Ungaria renunță la plafonarea prețurilor carburanților

Anunțul său a venit la o zi după ce Guvernul de la Budapesta a renunțat la plafonarea prețurilor la pompă, măsură impusă în noiembrie 2021, pe fondul crizei provocate de lipsa importurilor și de panica care a împins șoferii maghiari să cumpere cantități mari de combustibil.

Gergely Gulay, șeful de cabinet al lui Victor Orban, a explicat că Guvernul de la Budapesta a fost nevoit să renunțe la plafonarea prețurilor carburanților la recomandarea companiei MOL.

„Nu mai puteam aștepta […], aceasta este singura modalitate prin care putem asigura securitatea aprovizionării cu carburanți”, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe comune de presă cu Zsolt Hernadi, directorul executiv al MOL.

Potrivit spuselor sale, renunțarea la acest plafon va stimula, probabil, creșterea inflației, însă nu a oferit un procent estimativ. Zsolt Hernandi a zis, de asemenea, că restabilirea importurilor și stabilizarea situației la nivel național va dura aproximativ două luni, dar efectele eliminării plafonării prețurilor la pompă vor apărea în următoarele zile.

În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul de la Budapesta a decretat un preţ fix de circa 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuită la fiecare trei luni, măsura respectivă a fost prelungită ultima dată în luna septembrie a acestui an şi va rămâne în vigoare până la finalul anului.

Guvernul Ungariei a precizat că plafonarea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază şi la carburant vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei, pusă pe seama efectelor cauzate de sancţiunile UE împotriva Rusiei.