Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban, amenință că va va bloca deciziile cheie privind Ucraina la summitul UE. Acesta va avea loc la mijlocul lunii decembrie 2023. Consiliul European ia măsuri.
Ungaria, vizită din partea preşedintelui Consiliului European
Ungaria va primi, luni, o vizită oficială din partea lui Charles Michel. Acesta este preşedintele Consiliului European.
CE a decis să facă această mișcare pentru a încerca să dezamorseze tensiunile cu Viktor Orban. Vă amintim că premierul amenință că va bloca cele mai importante decizii referitoare la Ucraina.
Ecaterina Casinge, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, a fost cea care a făcut anunțul, pe platforma X. Președintele CE va fi în Ungaria în zilele de 24 și 25 decembrie.
„Luni, Charles Michel se va deplasa în Ungaria pentru o întâlnire bilaterală cu Viktor Orban în vederea pregătirii Consiliului European”, a spus ea.
Orban este învinuit că utilizează amenințarea dreptului de veto împotriva unui sprijin financiar european destinat Ucrainei. Totul, în scopul de a obține deblocarea de fonduri europene destinate Ungariei.
Săptămâna trecută, Viktor Orban i-a trimis o scrisoare lui Charles Michel. El solicita o „discuție urgentă” privind strategia europeană față de Ucraina. Statul ucrainean se confruntă cu agresiunea Rusiei. În contextul dificultăților pe plan militar, Ucraina a exprimat nevoia de noi livrări de armament și sprijin financiar. De asemenea, a solicitat deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, un sprijin financiar suplimentar, o nouă înăsprire a regimului de sancţiuni al UE (împotriva Rusiei) sau de viitorul procesului de extindere, dacă nu se găseşte un consens asupra strategiei noastre viitoare în ceea ce priveşte Ucraina”, a scris Viktor Orban scrisoarea amintită, pe data de 16 noiembrie.
Statul ungar va primi 900 de milioane de euro în fonduri europene
Joi, Ungaria a primit aprobarea de a beneficia de un avans în valoare de 900 de milioane de euro din fondurile europene, în cadrul planului său de redresare.
Cu toate acestea, plățile din cadrul planului ungar, în sumă totală de 10,4 miliarde de euro (din care 6,5 miliarde reprezintă granturi și 3,9 miliarde împrumuturi), rămân condiționate de progresele înregistrate în domeniul statului de drept. Este important de menționat că avansul acordat poate fi recuperat în situația în care plățile nu vor mai primi, în ele din urmă, validarea Uniunii Europene.
Fondurile destinate acestui plan sunt în prezent blocate. Ele sunt condiționate de îndeplinirea unor cerințe stabilite de Comisia Europeană, cu accent deosebit pe aspecte precum independența sistemului judiciar. UE dorește și ca Ungaria să combată mai eficient corupția și să facă demersuri pentru respectarea normelor în privința achizițiilor publice.
În adiție la planul de redresare, aproximativ 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 sunt, de asemenea, blocate de către Bruxelles. Această suspendare este consecința unor reforme necesare pentru îmbunătățirea independenței sistemului judiciar, protecției drepturilor persoanelor LGBT+ și menținerii independenței academice a universităților.
Ungaria, care a implementat reforme în ultimele luni în efortul de a consolida independența sistemului său judiciar, are speranța că va obține deblocarea a 13 miliarde de euro din aceste fonduri UE, într-un viitor apropiat.