Ungaria cutremură Europa din temelii! Ce are de gând să facă premierul Ungariei, Viktor Orban? Nimeni nu se aștepta la așa ceva din partea oficialului maghiar.
Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE). Într-o scrisoare datată 4 decembrie 2023, oficialul maghiar l-a îndemnat pe președintele Consiliului European, Charles Michel, să scoată de pe ordinea de zi a Summitului CE negocierile privind aderarea Ucraina la UE.
„Vă îndemn respectuos să nu invitaţi Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eşec. În caz contrar, voi recurge la veto”, este menționat în acea scrisoare.
Vă amintim că, săptămâna trecută, Charles Michel s-a întâlnit personal cu Viktor Orban la Budapesta (Ungaria) în încercarea de a aplana tensiunile. În ciuda efortului său, n-au ajuns la un numitor comun.
Drept urmare, Charles Michel și-a scurtat vizita oficială în China. Recent, acesta a plecat la Beijing pentru a participa la primul summit UE-China. Se va întoarce la Bruxelles (Belgia) pentru că nu are o conexiune telefonică securizată în China pentru a putea discuta cu liderii europeni.
„Se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi continua discuţiile cu liderii cu privire la o cale de urmat.
Michel se va întoarce mai devreme din capitala chineză după o primă zi de întâlniri joi – în parte pentru că nu are o linie telefonică sigură la Beijing pentru a vorbi cu liderii UE fără ca China să asculte”, a declarat un oficial european pentru Politico.
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, l-a invitat pe Viktor Orban la Paris la sfârşitul săptămânii pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la UE. Speră că vor ajunge la un acord comun.
Ungaria se opune deblocării de noi ajutoare pentru Ucraina
Aceasta este a doua tentativă a lui Viktor Orban de a exercita presiuni asupra președintelui CE în vederea reconsiderării sprijinului acordat Ucrainei.
El a subminat coeziunea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, în încercarea de a restricționa sprijinul acordat Ucrainei, amânarea extinderii NATO și solicitarea publică către Bruxelles de a renunța la sancțiunile economice impuse Kremlinului.
În acea scrisoare, oficialul maghiar și-a exprimat opoziția față de acordarea de noi ajutoare pentru Ucraina.
„Discuțiile până în prezent s-au concentrat excesiv pe o propunere considerată nefondată, dezechilibrată și nerealistă din partea Comisiei”, a transmis el.