Ungaria riscă să se prăbușească fără Uniunea Europeană

Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, Ungaria ar putea avea probleme din cauza atitudinii ostile față de Ucraina. Mai exact, premierul maghiar Viktor Orban, bun prieten al președintelui rus Vladimir Putin, a blocat un ajutor substanțial pentru Kiev.

Gazetarul crede că dacă Ungaria va continua să blocheze ajutorul pentru Ucraina, Budapesta s-a prăbuși în timp record.

„Poate cel mai important act politic al UE de când au început nenorocirile, pandemie, război, este perspectiva clară deschisă Ungariei de a rămâne fără drept de veto și fără finanțare europeană. Nu se putea răspunde altfel șantajelor de interlop practicate de V. Orban asupra organismelor europene.

Dacă Orban nu ține seama de amenințare și îi dă înainte cu blocarea fondurilor UE pentru Ucraina, cetățenii maghiari care au votat această blocare vor afla ce înseamnă „suveranismul” cu care au fost prostiți. Rămasă pe propriile-i picioare, Ungaria s-ar prăbuși în timp record.

Inflația e uriașă, economia, în scădere, șomajul în creștere, salariile nu țin pasul. Ăsta este rezultatul politicii „maghiaroase”, „patriotice” a lui Orban.

Tăierea fondurilor europene îi bagă pe naționaliștii maghiari cu botul în minciunile lor: Ungaria e ținută în viață de Uniunea Europeană pe care o bălăcăresc și o faultează cu entuziasm. E vorba, de fapt, de sugeranism, nu de suveranism – guvernul Orban suge bani de la Bruxelles și, în schimb, scuipă gros spre același Bruxelles.

Camarila Orban nu vrea să vadă că locuitorii unei case mult mai mari, Marea Britanie, regretă acum, conform sondajelor, ieșirea din UE. Nu numai că n-au câștigat nimic prin Brexit, decât dreptul de a se îngâmfa, s-au lămurit că pierd în fiecare zi fiind în afara UE.

Nu vrea să vadă că amicul Putin n-are intenția, nici nu poate, nici pe departe, să fie UE pentru ei.

Dar s-au găsit să anunțe belicos că vor revendica Transcarpatia dacă Ucraina pierde războiul. Dacă nu, nu”, a scris acesta pe Facebook.

CTP
Cristian Tudor Popescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Bogdan Buda

Există și alte state în aceeași situație

Cristian Tudor Popescu a adăugat că există și alte state care se află în aceeași situație ca Ungaria. Gazetarul a spus că, poate, și Austria, ar trebui tratată la fel pentru șantajul Schengen.

„Sunt și alte țări în situația Ungariei. Economii pricăjite, dar cu coada suveranistă pe sus. Pentru ele, sancționarea Budapestei poate să fie un avertisment dur: nu vreți să se știe cine sunteți cu adevărat, dacă rămâneți singuri.

Poate și Austria ar trebui tratată la fel ca Ungaria pentru șantajul Schengen.

UE avea mare nevoie să dea un exemplu, în vederea alegerilor din acest an – s-o mai împuțina apa de la moara suveraniștilor, inclusiv a celor din România.

În vremurile grele care urmează, un dușman mai periculos decât Rusia pentru stabilitatea UE este acest consens iliescian, această unanimitate de ședință de partid comunist, cu care democrația, al cărui principiu fundamental este majoritatea, nu poate funcționa”, a conchis el.

Viktor Orban susține că este șantajat de Bruxelles

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, își consolidează poziția în preajma summit-ului european de importanță crucială referitor la asistența financiară de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, programat să aibă loc la finalul acestei săptămâni.

Premierul maghiar afirmă că Bruxelles-ul îl amenință cu aprobarea unei linii de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, la care premierul eurosceptic al Ungariei s-a opus vehement. La finalul săptămânii trecute, s-a raportat că un document atribuit unui oficial neidentificat al Consiliului UE conținea măsuri menite să afecteze economia Ungariei în cazul în care Orban nu ar susține pachetul de asistență pentru Ucraina. Acesta urmează să fie discutat în cadrul unui summit al liderilor UE la sfârșitul acestei săptămâni.

Într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Point, publicat marți, Orban a caracterizat planul ca fiind „ca un manual al șantajistului”. În consecință, a amenințat cu o „blocadă financiară masivă” pentru Ungaria.

Prim-ministrul a afirmat că nu există „nicio îndoială” în privința autenticității documentului menționat în relatarea Financial Times.

Viktor Orban a intrat în negocieri tensionate pentru a obține concesii din partea celorlalți membri ai blocului comunitar în schimbul sprijinului său pentru pachetul de ajutor destinat Ucrainei. Premierul ungar a fost singurul lider european care a respins acest pachet la un summit desfășurat în luna decembrie. Mai multe puteți citi aici.