Revista „International Living” a publicat un top al celor mai bune ţări din punct de vedere al calităţii vieţii, prin aceasta înţelegându-se costul de trai (15%), cultură şi hobby-uri (10%), economie (15%), mediu (10%), libertăţi (10%), sănătate (10%), infrastructură (10%), securitate (10%), climă (10%).

0-45248-img_7318.jpgDeşi poate părea paradoxal, Ungaria a obţinut un loc mai mult decât state precum Portugalia sau chiar Marea Britanie. Astfel, ţara vecină se află pe locul 20, urmată de Portugalia, Lituania, Andorra, Cehia şi Marea Britanie.

Pe locul I în acest clasament se află Franţa, urmată de Australia şi Elveţia, în timp ce următoarele poziţii în top 10 sunt ocupate de Germania, Noua Zeelandă, Luxembourg, Statele Unite, Belgia, Canada şi Italia.  

În ciuda birocraţiei agasante şi a impozitelor mari, Franţa ocupă prima poziţie pentru al cincilea an consecutiv, mai ales datorită stilului de viaţă din oraşe, a pesisajelor, arhitecturii, culturii şi gastronomiei.

Australia este considerată a fi un foarte bun loc în care merită să te retragi după pensionare, datorită vieţii echilibrate şi climei temperate, dar şi datorită plajelor vaste şi peisajelor deosebite. De asemenea, persoanele care au absolvit o facultate îşi pot găsi un loc de muncă, mai ales pentru că economia australiană care profită de pe urma boom-ului asiatic.

Elveţia este ţara în care absolut totul funcţionează. Aici există fiabilitate, calitate, discreţie, punctualitate, siguranţă şi linişte. Mai mult, se vorbesc 5 limbi străine, motiv pentru care orice străin se poate acomoda foarte uşor.

Germania, ţara disciplinei şi a pragmatismului, în timp ce în Noua Zeelandă se găsesc cele mai frumoase peisaje din lume. Mai mult, pentru tinerii licenţiaţi şi aflaţi la începutul unei cariere, Noua Zeelandă este locul perfect. Mai mult, există un nivel foarte scăzut al ratei criminalităţii, sărăcia e ca şi cum nu ar exista, iar poluarea este foarte redusă.  

Dacă am fi să măsurăm calitatea vieţii după numărul de restaurante existente pe metru pătrat, Luxembourg-ul ar fi campion.

America rămâne în continuare ţara tuturor posibilităţilor, în timp ce Belgia este un important centru educaţional şi european.

Canada este un stat ideal pentru străini întrucât este foarte primitor, tinerii se pot acomoda foarte uşor şi există posibilitatea obţinerii facile a unui loc de muncă.

Dincolo de aspectele legate de corupţie, aglomeraţie sau greve, Italia rămâne ţara artelor culinare, a culturii şi a istoriei, precum şi un important centru turistic.

România se află pe locul 53, în timp ce Bulgaria ocupă poziţia 44. Dacă Ungaria se află printre primele 20, punctajul obţinut de ţara noastră este egal cu cel al Republicii Moldova.

DETALII:
Pentru a vedea întreg clasamentul, click aici