Aflat la București, prim-ministrul Ungariei a șocat pe toată lumea. Viktor Orban a declarat că istoria economiei europene când importam energie și materii ieftine din Rusia s-a terminat.
„Dorim să avem o creştere economică şi securitate. Nu avem însă o strategie nouă şi în această situaţie noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate economică şi energetică. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord că soluţia este de a identifica noi surse de energie regenerabilă pentru Europa.
Dar asta rămâne doar un vis până în momentul în care vom avea condiţii efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, iar regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune”, a spus premierul maghiar.
Viktor Orban se află la București
Viktor Orban a venit la București cu ocazia semnării Acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, împreună cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă.
„Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock’n’roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare”, a declarat acesta.
La eveniment au mai fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Nicolae Ciucă, despre semnarea Acordului
Premierul a declarat, sâmbătă, la semnarea Acordului privind energia verde, că prin acest document vom face mai bine faţă provocărilor care afectează securitatea energetică.
„Semnarea acestui document reprezintă o etapă importantă, parte a eforturilor Uniunii Europene de creştere a rolului electricităţii verzi în combaterea efectelor încălzirii globale. Acesta va contribui inclusiv la întărirea rezilienţei sistemelor energetice. Acordul ne va permite, de asemenea, să facem faţă mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică. Aceste provocări sunt reprezentate de actuala criză energetică exacerbată de războiul neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, de efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor noastre, precum şi de presiunea inflaţiei. Sectorul energetic a fost puternic afectat de turbulenţele de pe pieţele energetice, de preţurile ridicate şi volatile la energie şi de insecuritatea energetică la nivel global”, a spus Nicolae Ciucă.