Ungaria trimite o nouă undă de șoc la nivel european, după ce un important oficial maghiar a spus că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la ideea plafonării prețului la gaze, decizie luată încă de luni seară, și să „se ocupe de probleme serioase”. Anunțul a fost făcut de Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Ungaria, cutremur la nivel european. Avertisment de la Budapesta pentru Uniunea Europeană: Să se ocupe de probleme serioase

Astfel, oficialul de la Budapesta consideră că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la ideea plafonării prețului la gazele rusești și „să se ocupe de probleme serioase”, conform publicației ungurești hirado.hu.

Un comunicat recent al diplomației de la Budapesta transmite că Ungaria consideră că măsura introducerii unui plafon de preț la gazele naturale este „dăunătoare, periculoasă și complet inutilă” și nu susține „în niciun caz” o astfel de decizie luată la nivel european.

Budapesta consideră că Europa se poate descurca și fără un plafon de preț

Practic, conform lui Peter Szijjarto, aceasta este o reacție a comunității la evenimentele din luna august, iar faptul că, de atunci, Europa se descurcă fără un plafon de preț este „o dovadă a inutilității acestuia”. De asemenea, oficialul maghiar mai spune și că impunerea plafonului de preț ar putea duce la creșterea prețurilor la nivel european.

„Ce mesaj transmite acest lucru comercianților și vânzătorilor? Acesta arată, în mod clar, că suntem dispuși să plătim mai mult pentru gaze naturale decât prețul actual al pieței”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Oficialul ungar consideră că acest tip de intervenţie este „artificială în funcţionarea pieţei, periculoasă şi iresponsabilă, fără precedent, şi, prin urmare, ar trebui realizată o investigaţie preliminară foarte amănunţită”.

Care este soluția propusă de maghiari? Ultimele luni s-au pierdut cu problema plafonării, acuză Peter Szijjarto

Mai mult, ministrul ungar a transmis că soluţia ar fi creşterea volumului de gaze naturale, dar acest lucru necesită şi dezvoltarea infrastructurii.

„Nu are niciun rost să construim porturi de gaze naturale lichefiate în diferite părţi ale Europei dacă nu există conducte suplimentare disponibile”, a transmis şeful diplomaţiei ungare, conform sursei citate.

„În loc să ne ocupăm de această problemă importantă, ultimele luni au fost pierdute cu problema plafonării preţurilor la gaze naturale”, a mai declarat Peter Szijjarto.