Ungaria iese din Uniunea Europeană? Viktor Orban a demarat o acțiune care se dorește a fi o consultare națională. Măsura este apreciată a fi îndreptată împotriva Bruxelles-ului.
Ungaria a demarat o nouă inițiativă anti-UE. Guvernul ungar condus de Viktor Orban a lansat o consultare națională nouă care se concentrează pe „apărarea suveranității” țării din Europa Centrală. Acțiunea vine în contextul diverselor abordări ale Uniunii Europene, din care face Ungaria face parte.
„Bruxelles-ul vrea să înființeze ghetouri de migranți în Ungaria. Ce credeți despre asta?”, este una dintre cele 11 întrebări din formularul publicat pe pagina de Facebook a guvernului.
Viktor Orban, confruntare pe față cu Bruxelles-ul
De altfel, și pe pagina de Facebook a lui Viktor Orban are un mesaj categoric în acest sens. El recurge frecvent la această metodă lipsită de efect juridic, folosind-o regulat pentru a-și legitima pozițiile împotriva Uniunii Europene.
Săptămâna trecută, premierul ungar a explicat că speră să primească un fel de susținere fără restricții pentru politicile sale, pentru a „menține poziția sa fermă” în confruntarea cu Bruxelles-ul.
Locuitorii din Ungaria puși să răspundă la o serie de întrebări
Pe lângă abordarea politicilor privind migrația, consultarea vizează și problema conflictului din vecina Ucraina, țară cu care Ungaria are relații tensionate.
„Bruxelles-ul dorește să furnizeze mai multe arme și asistență financiară Ucrainei”, „Bruxelles-ul susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană” – cetățenii sunt invitați să-și exprime opinia cu privire la aceste aspecte.
Ungaria este membră a NATO. Cu toate acestea, ea nu este de acord să ofere vreo contribuție militară Kievului. Viktor Orban este în relații strânse cu Rusia.
Maghiarii sunt puși să aleagă pe tema embargoului de cereale și a războiului
Un alt subiect abordat în referendumul anti-UE este cel referitor la embargoul asupra importului de cereale ucrainene. Ungaria refuză să-l ridice în pofida recomandărilor de la Bruxelles. Acum, maghiarii sunt puși să aleagă între „sprijinirea fermierilor ungari prin toate mijloacele” sau „deschiderea pieței noastre pentru cerealele ucrainene modificate genetic”.
O altă referire face trimitere la războiul din Israel. Despre Hamas se afirmă că a primit ajutor financiar de la Bruxelles. Viktor Orban îl sprijină necondiționat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și operațiunea militară lansată în Gaza.
Răspunsurile trebuie să fie date până pe 10 ianuarie
Regimul actual atacă Bruxelles-ul și „diverse organizații străine” de interferență în viața politică a Ungariei. Se lansează acuzații referitoare la „injectarea miliardelor de euro” în opoziție. De asemenea, acesta solicită o decizie referitoare la o legislatură mai riguroasă, care este în discuție în prezent.
Locuitorii Ungariei sunt invitați să returneze chestionarul prin poștă până pe 10 ianuarie. Ei au posibilitatea de a-l completa și online în viitorul apropiat.
În 2022, la ultima consultare, s-au implicat 1,4 milioane de alegători dintr-un total de opt milioane. Acest lucru a reprezentat, atunci, 17,5% din populație. Guvernul citează răspunsurile acestora și afirmă că 97% dintre cetățenii Ungariei sunt împotriva sancțiunilor.