Ungaria, statul care deține în momentul de față președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), a extins la opt țări regimul special de vize adoptat anterior pentru Ucraina și Serbia. Printre noile țări din listă se află Rusia și Belarus.

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a declarat pentru Ziare că „acest lucru riscă să se răsfrângă inclusiv asupra interesului nostru de a intra în integralitate în spațiul Schengen”, dacă Ungaria are probleme în ceea ce înseamnă apartenența la spațiul Schengen.

„De aceea trebuie să ne coordonăm foarte bine cu partenerii noștri și sperăm că acest subiect să nu devină un subiect mai amplu, care să împiedice aderarea României la spațiul Schengen”, a spus Victor Negrescu.

Ungaria a dat imediat o replică

Acest lucru a indignat șefii europeni, iar un grup de europarlamentari a cerut chiar excluderea maghiarilor din spațiul Schengen. Totuși, oficialii de la Budapesta au venit imediat cu un răspuns.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a criticat din nou Budapesta. Ea i-a transmis o scrisoare premierului Viktor Orban. În document, a subliniat necesitatea asigurării privind amenințarea spionajului rus, dar și amenințările cu privire la securitate, conform Politico.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a dat imediat o replică. El a subliniat că includerea cetățenilor belaruși și ruși în Programul Cardului Național „nu reprezintă niciun fel de amenințare de securitate pentru spațiul Schengen.

„Ei trebuie să treacă printr-un proces cuprinzător de verificare înainte de a intra sau de a rămâne în Ungaria”, a explicat oficialul maghiar.

Peter Szijjarto a spus că oficialii de la Bruxelles sunt orbiți de „abordarea lor pro-război”

De asemenea, el a explicat faptul că „toate afirmațiile contrare sunt pur și simplu minciuni”. Peter Szijjarto i-a criticat apoi pe oficialii de la Bruxelles și a spus că sunt orbiți de „abordarea lor pro-război”.

„Toate afirmațiile contrare sunt pur și simplu minciuni, răspândite de colegii noștri nord-europeni și baltici orbiți de abordarea lor pro-război”, a transmis Peter Szijjarto.

Ungaria
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Oficialii maghiari au oferit susținere deplină față de România

Amintim că oficialii maghiari au oferit susținere deplină față de România, în dilema aderării complete la spațiul de liberă circulație european Schengen. Obiectivul a rămas sub semnul întrebării, în contextul în care țara noastră s-a lovit de mai multe obstacole.

Totuși, premierul Ungariei, Viktor Orban, a promis că va pune aderarea completă pe agenda UE. El a realizat o vizită la București și s-a întâlnit cu șeful guvernului, Marcel Ciolacu.

Mai mult, ultimele luni din an aduc o oportunitate benefică unei schimbări de decizie a Austriei. Țara va trece printr-un amplu proces de alegeri.

Formațiunea de dreapta Partidul Libertății (FPO) este favorită în contextul scrutinului de la finalul lunii septembrie. Potrivit sursei menționate, actuala conducere ar urma să revizuiască decizia de opoziție de până acum, în urma alegerilor.

Amintim că România și Bulgaria au intrat în Schengen cu frontierele aeriene și maritime la finalul lunii martie.