Guvernul ungar intenţionează să înlăture, începând cu data de 1 august 2023, plafoanele impuse preţurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni, şi, în paralel, a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite produse alimentare, a declarat joi Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.
Plafonul la alimente va fi eliminat
În prezent, Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. Comparativ, inflaţia medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai.
Într-o conferinţă de presă organizată joi, Gergely Gulyas a spus că rata anuală a inflaţiei ar putea încetini până la 15% în luna august şi o inflaţie de o singură cifră este posibilă înainte de sfârşitul anului.
„Procesul de dezinflaţie se va accelera la toamnă”, a apreciat Gergely Gulyas.
În luna februarie 2022, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. În pofida plafonării, inflaţia preţurilor alimentare în Ungaria a ajuns la 44,8% în luna decembrie a anului trecut.
Pentru a frâna creşterea preţurilor, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ordonat şi marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de preţuri la alimente.
Joi, Gergely Gulyas a spus că, începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% până la 15%, adăugând că produsele ale căror preţuri au fost până acum controlate vor fi incluse în acest program.
Prețurile din contractele de energie ale companiilor, plafonate
Pe de altă parte, guvernul Ungariei va interveni în contractele de energie încheiate de companii anul trecut, introducând un plafon de preț pentru taxa pe care firmele o plătesc pentru energie în trei sectoare cheie, a declarat luni șeful de cabinet al premierului.
De asemenea, guvernul va înjumătăți impozitul pe profit impus producătorilor de medicamente dacă aceștia investesc în cercetare și dezvoltare, a declarat Gergely Gulyas.
Concret, de la 1 iulie, valoarea maximă pe care o companie va trebui să o plătească pentru 1 megawatt va fi de 200 de euro, a declarat Gulyas, adăugând că măsura va costa statul aproximativ 40 de miliarde de forinți.