La jumătatea președinției rotative, în loc să joace cinstit, Budapesta a blocat multe dosare, inclusiv cele privind ajutorul pentru Ucraina, spune Hegedüs.

De asemenea, Budapesta a blocat o declarație de denunțare a interzicerii mass-media în Rusia și a votat împotriva planului UE de a impune tarife pentru vehiculele electrice. Nu este clar care a fost picătura care a umplut paharul, dar un lucru este cert: UE și-a pierdut răbdarea cu Ungaria, susține expertul, potrivit Euronews.

Cu toate acestea, marți, la o conferință de presă înaintea acestui discurs în Parlament, Viktor Orban a jucat cartea victimizării, de acum tradițională, înainte de marele său discurs în fața deputaților europeni, declarând că nu el este problema. Bruxelles-ul este cel care trebuie să își schimbe strategia privind Ucraina, migrația și competitivitatea, a spus șeful guvernului de la Budapesta.

Provocările lui Viktor Orban

Provocarea Ungariei este triplă: Viktor Orban a abuzat de președinția rotative; există încălcări ale democrației în Ungaria; și modul în care Orbán pune bețe-n roate cu fiecare ocazie  (să nu uităm că Ungaria este, de asemenea, membră NATO). Aceste probleme ar trebui privite ca o provocare sistemică, mai degrabă decât dificultăți fragmentare. UE are nevoie de o abordare sistematică și pe termen lung pentru a le aborda, susțin expertul.

În teorie, tratatele UE oferă instrumentele necesare pentru a aborda aceste provocări. Cu toate acestea, au fost implementate doar parțial, cu un impact limitat sau deloc.

Pe termen scurt, pentru a aborda prima provocare, unii au susținut că Ungaria ar trebui să nu i se permită să preia președinția rotativă, iar președinția Poloniei ar fi trebuit prelungită.

Blocarea fondurilor, cea mai eficientă pârghie a Comisiei Europene

Blocarea fondurilor rămâne poate cea mai eficientă pârghie pe care o are Comisia Europeană pentru a face față jocurilor lui Viktor Orban.

În schimb, este mai probabil ca președinția Ungariei să continue cu multe alte surprize care ar putea submina grav UE.

Dar încercările anterioare de a folosi articolul 7 din Tratatul privind UE,  prin care drepturile de vot ale unui stat membru în Consiliul UE ar putea fi anulate, au evidențiat slăbiciunea acestuia.

În loc să blocheze fonduri pe o bază ad-hoc, Comisia Europeană ar trebui să facă un efort concertat, pe termen lung și planificat.

Acest lucru ar trebui legat de bugetul anual al UE și de următoarea rundă a cadrului financiar multianual pentru care vor începe negocierile inițiale la nivel înalt, în acest an. Ar trebui să se concentreze în special pe libertatea presei, libertățile civile și pe consolidarea unei justiții independente, cu fonduri de coeziune sau agricole utilizate ca pârghie.

Articolul 7 din Tratatul UE

Articolul 7 din Tratatul privind UE, prin care drepturile de vot ale unui stat membru în Consiliul UE ar putea fi eliminate, a fost creat pentru a aborda cea de-a treia provocare a comportamentului și acțiunilor obstructive ale lui Viktor Orban. Cu toate acestea, încercările anterioare de a folosi articolul 7 au evidențiat slăbiciunea acestuia.

Belgia, care a deținut anterior președinția rotativă a Consiliului European, a încercat să folosească articolul 7 împotriva Ungariei – pentru a doua oară – pe durata președinției acesteia din urmă.

Comisia Europeană a lansat anterior proceduri ale articolului 7 împotriva Poloniei sub guvernul anterior. Niciuna dintre aceste încercări nu a avut succes.

Comisia poate folosi mai bine pârghia financiară, prin stabilirea unor criterii de referință și praguri clare cu privire la un stat membru UE și ce acțiuni nu vor fi tolerate.

Viktor Orban este însă un tip realist, stăpân pe el. Reacțiile de furie pe rețelele de socializare ale altor șefi de guvern sau lideri ai instituțiilor UE nu-l deranjează câtuși de puțin – mai ales acum, că își câștigă aliați și nu mai este atât de izolat în Europa sau pe scena mondială așa cum era odată.