Ungaria va fi prima ţară din Europa care poate reveni la viaţa normală, pe fondul vaccinării masive a populației, care ar putea face ca foarte curând să se depășească pragul de 5 milioane de persoane care au primit deja o primă doză. Premierul Viktor Orbán cere însă în continuare respectarea regulilor, pentru o viață sigură.
Ungaria va fi prima ţară din Europa care poate reveni la viaţa normală. Aceasta aceasta nu înseamnă că epidemia s-a încheiat – a declarat premierul ungar, vineri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de radio Kossuth.
Viktor Orbán le-a cerut tuturor să respecte regulile necesare pentru o viaţă sigură. Până în prezent, 4.483.598 de cetăţeni maghiari au primit cel puţin o doză de vaccin.
Ungaria va fi prima ţară din Europa care poate reveni la viaţa normală. Rămân însă unele restricții
În luna mai – potrivit unora, în jurul Rusaliilor catolice (23 mai) – numărul persoanelor vaccinate ar putea să ajungă la 5 milioane, în acest caz pot fi ridicate restricţiile privind nunţile, evenimentele mai mari şi circulaţia persoanelor pe timp de noapte, a spus premierul.
Orbán a adăugat însă că anumite evenimente nu pot fi frecventate în masă până la începutul sau mijlocul lunii august fără certificatul de imunitate, anunță MTI.
Pe baza numărului persoanelor înregistrate, s-ar putea ca numărul vaccinaţilor să atingă cifra de 6 milioane, aceasta depinde doar de oameni, de decizia şi responsabilitatea lor individuală cu privire la acceptarea vaccinului – a subliniat prim-ministrul.
Premierul a evaluat indicatorii de vaccinare, conform cărora Ungaria este în prezent pe locul 10 în lume şi pe primul loc în Europa, spunând: este un rezultat frumos, dar, fiind vorba de o competiţie specială, ea nu trebuie privită ca şi cum nu ar fi vitală pentru cetăţenii maghiari.
Potrivit lui Viktor Orbán, ţările din Europa de Vest au o întârziere de o lună sau două faţă de Ungaria în privinţa vaccinării şi nu există niciun alt stat din UE în care populaţia ar fi servită cu vaccinuri “ca într-un mall”.
”Ungaria a atins nivelul de ocupare a forţei de muncă de dinaintea crizei”
În timp ce în Ungaria se vaccinează tinerii de 16-18 ani, în Vest se vaccinează încă pensionarii – a precizat prim-ministrul, mulţumindu-le tinerilor pentru faptul că peste jumătate dintre ei au solicitat vaccinarea.
Premierul a menţionat de asemenea că, potrivit raportului grupului de lucru al guvernului care se ocupă de gestionarea vaccinurilor, în cazul în care va fi necesară o a treia vaccinare, dozele sunt deja disponibile, prin urmare a treia doză va putea fi administrată, la nevoie, în toamnă şi în primul trimestru al anului viitor.
Domnia sa a anunţat totodată că, începând de luni, maghiarii care locuiesc în afara graniţelor Ungariei, “din Ţara de Foc şi Patagonia până la Miercurea Ciuc”, vor fi încurajaţi să se înregistreze în Ungaria, dacă doresc să se vaccineze şi vor putea primi vaccinul.
Referitor la datele economice, premierul a subliniat că Ungaria a atins nivelul de ocupare a forţei de muncă de dinaintea crizei. Orbán a remarcat că munca de îngrijire efectuată de medici şi asistenţi medicali a contribuit şi ea foarte mult la performanţa economiei, întrucât toţi cei care erau “curabili, potrivit unui calcul realist”, au fost vindecaţi.
Doar 2.600 de pacienţi spitalizaţi
Premierul a precizat că în prezent sunt deja doar 2.600 de pacienţi spitalizaţi, din care 338 ventilaţi mecanic, iar numărul celor vindecaţi a atins cifra de 608.000.
Potrivit prim-ministrului, bugetul pentru anul viitor este potrivit pentru ca Ungaria să înceapă o traiectorie de creştere remarcabilă în comparaţie europeană, astfel ea poate ieşi din criză mai puternică faţă de cum era înainte.
Premierul a semnalat de asemenea că peste o săptămână va fi înfiinţat corpul operaţional de relansare care se va ocupa de relansarea economiei şi a vieţii dincolo de economie, fiind condus de două persoane competente. Viktor Orbán a menţionat, totodată, că alocaţiile familiale trebuie să crească şi mai mult, familiilor cu copii să li se acorde scutire de impozite şi alte facilităţi, pentru ca familiile să aibă avantaje previzibile şi din punct de vedere material dacă au mai mulţi copii, decât în caz contrar.