Ungaria susține aderarea României la Schengen
Aderarea României la Schengen este susținută de Ungaria. Aceasta a fost promisiunea președintele Ungariei, Katalin Novak, către Iohannis. Cei doi au susținut o declarație de presă comună miercuri, la Budapesta.
Aici, omologul lui Klaus Iohannis l-a asigurat de susținerea totală a Ungariei în materie de aderare la Schengen.
Totodată, președintele Ungariei consideră și că veto-ul Austriei este o poziție „nedreaptă”. Novak a anunțat și că țara sa susține acest demers și pentru că se află în interesul ei. La fel fiind cazul și în ceea ce privește aderarea Bulgariei.
„Ungaria va susține în continuare această aspirație a României de a adera la Schengen, sunt convinsă că în al doilea semestru al anului următor, când Ungaria va asigura președinția, acest subiect nu va mai fi pe ordinea de zi.
Dacă totuși va fi, este clar că Ungaria va face tot ce îi stă în putință pentru ca România să devină cât de repede membră a spațiului Schengen, împreună cu Bulgaria, nu numai pentru că este just, ci pentru că este și interesul nostru.
Nu avem nevoie de o graniță Schengen între Ungaria și România. Viața noastră ar fi mai simplă dacă România ar putea fi membră a Schengen”, a declarat Katalin Novak.
Prima vizită a unui președinte român în Ungaria în ultimii 14 ani
Reamintim că Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o vizită oficială miercuri, la Budapesta. El a fost primit de omologul ungar, Katalin Novák.
Administraţia Prezidenţială a explicat faptul că vizita se desfășoară în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt. Totodată, ea are loc „după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”.
Administrația Prezidențială anunță și subiectele de discuție care au fost debătute între șefii de stat. Administrația transmite că „este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral”.