Ungaria vrea să deblocheze ajutorul UE pentru Ucraina, cu o condiție

Ungaria a indicat posibilitatea de a renunța la utilizarea dreptului său de veto în ceea ce privește finanțarea de 50 de miliarde de euro acordată Ucrainei din partea Uniunii Europene.

Condiția pusă de Viktor Orban este ca ajutorul să fie revizuit anual. Informația a fost transmisă de publicația Politico, pe data de 9 ianuarie. Ea se bazează pe informații furnizate de trei diplomați ai UE.

Ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeană joacă un rol crucial pentru Ucraina. Amintim că țara se află în al treilea an calendaristic al conflictului intens cu Rusia.

Premierul ungar Viktor Orban a blocat sprijinul financiar pe o perioadă de patru ani pentru Kiev, în cadrul unui summit din decembrie.

Tocmai de aceea, liderii Uniunii Europene urmează să se reunească din nou pentru a relua discuțiile pe acest subiect. Reuniunea va avea loc pe 1 februarie.

Budapesta ar fi sugerat că ar putea renunța la opoziția sa. Condiția pusă este ca CE să aprobe în unanimitate finanțarea anuală, conform informațiilor oferite de Politico, citând sursele amintite.

Această abordare ar oferi, în teorie, posibilitatea lui Orban de a obține concesii prin amenințarea cu un nou veto, an de an.

Ungaria, Ucraina, UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Budapesta nu este de acord cu pachetul de finanțare pe patru ani

Anumiți diplomați europeni manifestă scepticism în privința acestei strategii. O astfel de schemă ar putea submina predictibilitatea sprijinului viitor pentru Ucraina, conform informațiilor prezentate de Politico.

Încă din 2023, Budapesta a făcut sugestia de a implementa finanțarea pentru Kiev într-un cadru anual. Ungaria nu este de acord cu acordarea sprijinului sub forma unui pachet global pe patru ani.

La o întâlnire a experților în domeniul bugetului UE din 5 ianuarie, Ungaria a formulat o propunere concretă. Această sugestie a fost transmisă sub formă de document către președinția belgiană a Consiliului, conform Politico.

Conform acestui plan, s-ar fi propus alocarea anuală a 12,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, totalizând în final suma de 50 de miliarde de euro.

Finanțarea destinată Ucrainei este inclusă într-o revizuire extinsă a bugetului pe termen lung al Uniunii Europene, care totalizează 100 de miliarde de euro și este cunoscută sub denumirea de Cadrul Financiar Multianual (CFM).

Liderii Uniunii Europene au indicat că examinează alternative pentru finanțarea Kievului în eventualitatea unui eșec al planului actual.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a anunțat că organul executiv al blocului european analizează și alte modalități „operaționale” de a oferi sprijin Ucrainei, în cazul în care Ungaria persistă în opoziția sa.