Ungaria ar putea conduce Consiliul European
Ungaria vs UE. În prezent, oficialii europeni sunt îngrijorați că premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea prelua conducerea Consiliului European în iulie 2024, după plecarea lui Charles Michel din funcția de conducere. Totuși, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, îndeamnă oamenii la „păstrarea calmului strategic”. Zoltan Kovacs a reiterat astfel o expresie utilizată în timpul campaniei pentru legislativele din aprilie 2022 din Ungaria.
„Toţi cei care se întreabă dacă Viktor Orban ar putea asigura interimatul dacă Charles Michel va deveni deputat european: să ne păstrăm calmul nostru strategic”, a scris, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, pe contul său de Twitter.
❗️To all those voices wondering whether @PM_ViktorOrban could serve as an interim President of the European Council, should @eucopresident become an MEP: Let’s preserve our strategic calmness. pic.twitter.com/Dm7iVYPGpM
— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) January 8, 2024
Vă amintim că, duminica trecută, Charles Michel a anunţat personal că candidatura pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024 şi plecarea sa de la preşedinţia Consiliului European din iulie 2024, chiar dacă mandatul său se încheie abia în noiembrie 2024. Dacă un succesor al său nu va fi găsit până în iunie 2024, procedurile europene prevăd ca noul preşedinte al Consiliului European să fie liderul ţării care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, adică prezidează reuniunile europene la nivel de miniştri. Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află în această poziție.
Cu toate acestea, Charles Michel a spus că este posibil să fie schimbate aceste dispoziţii „cu majoritate simplă”. În plus, anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat îngrijorarea legată de preluarea conducerii Consiliului European de către Ungaria în al doilea semestru al anului 2024.
„Dacă există dorinţa de a-l evita pe Viktor Orban, există diferite opţiuni posibile”, a spus, atunci, Charles Michel.
Ce s-ar întâmpla dacă Viktor Orban ar fi noul președinte al Consiliului European?
În opinia directorului politic al premierului Ungariei, Balázs Orbán, este evident că evenimentul politic cel mai important al anului 2024 va fi reprezentat de alegerile pentru Parlamentul European.
Membrii elitei de la Bruxelles par să fie indiferenți față de afluxul masiv de migranți ilegali, de necesitatea protejării copiilor europeni împotriva „îndoctrinării liberale și a ideologiei de gen”, de pericolele asociate susținerii continue a războiului, consecințelor economice ale sancțiunilor inadecvate, creșterii costurilor energetice ca urmare a tranziției toxice-verzi forțate și pierderii continue a competitivității europene datorită dezintegrării economice. Acest tip de „orbire” în rândurile elitei de la Bruxelles devine cel mai evident în domeniul migrației.
Potrivit lui, pe tot continentul european există un sentiment că presiunea migratorie asupra Uniunii Europene este în creștere. Numărul de treceri ilegale de frontieră detectate la frontierele externe ale Uniunii Europene în 2023 a crescut cu 17% față de 2022, atingând 355.300, cel mai ridicat nivel din 2015 încoace. Numărul tentativelor de intrare doar la granița sudică a Ungariei în acest an a fost de aproape 171.000.
„Ungaria spune de opt ani că abordarea de la Bruxelles a crizei migrației a eșuat și că problema nu trebuie adusă în Europa, ci trebuie rezolvată acolo unde apare. Odată ce ai pus piciorul în UE, e greu să scapi de acolo.
Să ne uităm la cifre pentru mai multă claritate: în prima jumătate a anului 2023, doar mai puțin de o cincime din cei 217.070 de cetățeni din afara UE au putut fi expulzați. Ceilalți rămân în Europa ca imigranți ilegali.
Ungaria are dreptate când spune că există o singură modalitate de a opri migrația ilegală: dacă cineva vrea să intre pe teritoriul UE, trebuie să aştepte în afara Uniunii până când se va lua o decizie relevantă. Migrația ilegală trebuie oprită la graniță, iar problemele trebuie rezolvate acolo unde apar, nu aduse în Europa.
În loc de modelul ungar, care funcționează, Bruxelles-ul a impus un pact privind migrația, care nu este o parte a soluției, ci problema în sine. De fapt, urmărește să creeze ghetouri de migranți și să introducă o cotă obligatorie. Noi, ungurii, nu vrem migranți ilegali, nu vrem să construim ghetouri de migranți și nu vrem să facem parte din celelalte decizii greșite ale Bruxelles-ul.
La alegerile europarlamentare din 2024, cetățenii pot decide dacă vor să lase la putere elita fără viziune de la Bruxelles sau dacă vor să fie în fruntea schimbării. Sperăm ca acest din urmă scenariu să devină realitate, dând încredere partidelor de dreapta din Europa și din Ungaria, care caută răspunsuri la problemele reale ale oamenilor”, a explicat Balázs Orbán într-un comunicat de presă.