Viktor Orban a dezghețat fondurile europene
Se pare că șantajul lui Viktor Orban a avut efect la Comisia Europeană care înghețase stimulentele post-pandemie pentru Ungaria. Premierul maghiar a ripostat și a spus că blochează toate deciziile UE.
Drept urmare, Executivul UE a revenit și a deblocat joi 900 de milioane de euro pentru Ungaria. Plăţile sunt în avans din cadrul fondurilor PNRR care fuseseră blocate. În același timp UE încearcă să convingă Budapesta să-şi ridice veto-ul faţă de ajutorul acordat Ucrainei, relatează Reuters.
Comisia Europeană suspendase stimulentele economice post-pandemie (PNRR) din cauza îngrijorărilor legate de corupţie. Un alt motiv menționat a fost regresul în ceea ce priveşte standardele democratice sub guvernarea lui Viktor Orban.
Reacția Ungariei nu s-a lăsat așteptată. Viktor Orban a blocat deciziile UE. Inclusiv cel de luna viitoare de a acorda Ucrainei un ajutor economic de 50 de miliarde de euro până în 2027 şi de a începe negocierile de aderare cu Kievul. Budapesta înghețase, de asemenea, un plan de prelungire cu 20 de miliarde de euro a ajutorului militar al UE pentru Kiev. În plus, Executivul maghiar s-a opus și sancţiunilor impuse Rusiei.
Sprijinul UE este crucial pentru Ucraina. În condiţiile în care şi de la Washington sunt semnale de blocare a ajutorului pentru Kiev din cauza disensiunilor politice din Congres.
Nu doar Ungaria este coruptă în Europa
În apărarea Ungariei, Viktor Orban a declarat că țara sa nu este mai coruptă decât alte țări UE. Budapesta a demarat o campanie prin care a afişat panouri publicitare care denigrează Comisia Europeană.
În plus, partidul Fidesz al lui Orban promovează un proiect de lege privind „protejarea suveranităţii naţionale” împotriva ingerinţelor străine. Ambele mişcări au ridicat miza în confruntările dintre Ungaria şi UE.
Tibor Navracsics, negociatorul-şef al Ungariei la UE, a declarat că Budapesta va continua să negocieze cu Bruxelles-ul. Principalul subiect este deblocarea fondurilor UE la care Ungaria are dreptul cât mai curând posibil.
Plăţile în avans – care nu necesită îndeplinirea condiţiilor de stat de drept, altfel ataşate ajutorului financiar al UE – fac parte din RePowerEU, parte a măsurilor de stimulare post-pandemice ale UE menite să sprijine tranziţia energetică în vederea renunţării la combustibilii fosili.
Oficialii UE au declarat că Ungaria va folosi banii RePowerEU pentru a-şi moderniza sectorul energiei electrice prin intermediul contoarelor inteligente şi prin digitalizarea companiilor energetice.