Viktor Orban a dat ordin. Îi obligă să plătească. Decizia care zguduie Ungaria din temelii

Viktor Orban

SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Ungaria a introdus luni noi taxe pentru bănci și au renunțat la planurile de eliminare a taxelor pe profiturile excepționale din anumite industrii, în urma constatării unei agravări a deficitului bugetar.

Criză financiară la Budapesta, Ungaria. Guvernul introduce taxe noi

Luni, Ungaria a anunţat introducerea unor noi taxe pe bănci şi renunţarea la planurile de eliminare a taxelor pe profiturile excepţionale în anumite industrii, în urma constatării unei agravări a deficitului bugetar.

Acțiunile OTP Bank au scăzut cu până la 2,2%, iar forintul ungar s-a depreciat cu 0,4% în raport cu euro, după ce Gergely Gulyas, șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a anunțat introducerea unei noi taxe pe tranzacțiile valutare ale băncilor și creșterea unei alte taxe financiare, conform Bloomberg.

De asemenea, Guvernul Ungariei va menține nivelul actual al taxelor pe profiturile excepționale ale băncilor, firmelor din energie și companiilor străine, contrar promisiunilor anterioare de reducere.

Măsurile anunțate sunt estimate să genereze aproximativ 400 de miliarde de forinți pentru bugetul statului.

Guvernul de la Budapesta va introduce o nouă taxă de 0,45% pentru tranzacțiile valutare ale băncilor.

Deficitul bugetar total este de 7,3 miliarde de dolari

În același timp, o altă taxă aplicată tranzacțiilor financiare ale băncilor va fi majorată până la 0,45%, față de nivelul actual de 0,3%, începând din luna august.

În raportul său publicat luni, Ministerul Finanţelor din Ungaria a evidenţiat o creştere semnificativă a deficitului bugetar în luna iunie, care a ajuns la 108 miliarde forinţi (aproximativ 297 milioane de dolari), acumulând un total de 2.656 miliarde forinţi (aproximativ 7,3 miliarde de dolari) în primele şase luni ale anului.

Forinţii ungureşti / SURSA FOTO: Dreamstime

Această cifră depăşeşte proiecţiile Guvernului ungar pentru întregul an 2024.

Ministerul a subliniat că principalii factori ai creşterii deficitului au fost majorarea costurilor cu serviciul datoriei, influenţată de modificările dobânzilor la obligaţiunile de retail, şi creşterea cheltuielilor pentru pensii şi sănătate în comparaţie cu perioada similară din anul anterior.

Guvernul condus de Viktor Orban se confruntă cu o criză bugetară continuă în acest an, chiar și după ce a crescut ținta de deficit la 4,5% din PIB și a suspendat anumite investiții finanțate de stat la începutul anului.

Ungaria este printre cele șapte state membre ale UE avertizate luna trecută de Bruxelles pentru deficituri bugetare excesive.