Tensiuni între Ungaria și Comisia Europeană. Bruxelles-ul a cerut explicații Budapestei după ce aceasta a relaxat cerințele de viză pentru cetățenii ruși și belaruși.
Autoritatea europeană susține că decizia ar duce „la o eludare de facto” a restricțiilor impuse de UE, conform Euronews.
Ungaria sfidează cu putere Bruxelles-ul
Comisia Europeană susține și că decizia Budapestei ar duce la „compromiterea standardele de securitate” în spațiul Schengen.
Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a lansat un nou atac.
„Rusia e un risc de securitate. Avem nevoie de mai multă, nu de mai puțină, vigilență. A le permite potențialilor spioni şi sabotori ruşi să intre uşor în UE ar dăuna securității noastre, a tuturor.
Dacă sistemul lor de acces facil prezintă un risc, vom acționa”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.
Comisarul european cere socoteală
Într-o scrisoare adresată Ministerului de Interne al Ungariei datată 1 august, comisarul european cere socoteală în legătură cu noile modificări aduse sistemului maghiar care simplifică procedurile de obținere a vizelor și verificările de securitate a antecedentelor pentru „lucrătorii invitați” în anumite sectoare.
Permisul durează doi ani și poate fi reînnoit pentru încă trei ani, deschizând astfel calea pentru obținerea rezidenței permanente.
Țara a extins cardul național pentru cetățenii Rusiei și Belarusului
La începutul lunii iulie, cu ocazia începutului președinției Ungariei la Consiliul UE și călătoria lui Viktor Orbán la Moscova, țara a extins cardul național pentru cetățenii Rusiei și Belarusului.
Anterior, era accesibil solicitanţilor din Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru și Serbia.
Budapesta afirmă că mulți dintre acești lucrători vor fi angajați la construirea unei centrale nucleare folosind tehnologia rusă, despre care premierul maghiar Viktor Orban a insistat că va fi exceptată de la sancțiuni.
Manfred Weber a trimis o scrisoare
Actualizarea a trecut neobservată până când Manfred Weber, președintele Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, a trimis o scrisoare, la sfârșitul lunii iulie, președintelui Consiliului European, Charles Michel. El a solicitat o discuție la nivelul liderilor UE.
Weber susține în scrisoarea sa că noile reguli „creează lacune serioase privind activitățile de spionaj” și ar putea permite „unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, prezentând un risc grav pentru securitatea națională”.
Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orbán calificase atunci afirmaţiile dlui Weber drept „absurde și ipocrite”. Totodată, declarase că sistemul de imigrație ungar este „cel mai strict” din Uniunea Europeană.