Budapesta reînvie programul „viza de aur”: străinii plătesc sute de mii de euro şi pot locui în ţara vecină
Ungaria are în vedere să reînvie programul „viza de aur”. Guvernul de la Budapesta a prezentat Parlamentului un proiect pentru un nou program similar cu „viza de aur”. Acesta este parte a unei legislații care reglementează imigrația din țări terțe, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Proiectul de lege introduce o nouă categorie de viză, numită „viză de invitat-investitor”. Ea e destinată persoanelor care sosesc în Ungaria și sunt asociate cu proiecte marcate de guvern ca „investiții de importanță strategică”.
Obținerea acestei vize este o condiție inițială pentru solicitarea unui permis de ședere. Acest lucru ar permite deținătorului vizei să rămână în Ungaria timp de 10 ani. El poate fi extins pentru încă 10 ani, conform proiectului de lege, citat de Reuters.
Viza de aur, eliminată în Ungaria în 2017
Programul vine în urma eliminării unei scheme anterioare de „vize de aur” în 2017. Atunci, un cetățean sirian, aflat sub incidența sancțiunilor americane, a obținut statutul de rezident în Ungaria. Schema anterioară a fost lansată în 2013.
Atunci, se solicita străinilor să achiziționeze obligațiuni în valoare de până la 300.000 de euro în Ungaria pentru a putea obține permisul de ședere.
Conform propunerii, calificarea drept „proiect de importanță strategică” poate fi obținută și de către un investitor care achiziționează acțiuni într-un fond imobiliar maghiar în valoare de 250.000 de euro sau proprietăți imobiliare în valoare de cel puțin 500.000 de euro în Ungaria.
Cu 1 milion de dolari se primește o etichetă importantă
O donație de 1 milion de euro către fundațiile de gestionare a activelor de interes public ar putea, de asemenea, acorda investitorilor eticheta de „importanță strategică”. Astfel, li se va oferi șansa de a obține statutul de „investitor invitat”.
În ultimii ani, Ungaria a experimentat o creștere a interesului investitorilor din est. Asta pentru că producătorii asiatici de baterii, cum ar fi CATL și Eve-Power sunt pe cale să își construiască fabrici în apropierea producătorilor germani de automobile.
UE critică facilitarea accesului pentru Rusia și China
Programe similare cu „viza de aur” pentru investitori au fost implementate și în Cipru, Grecia și Portugalia.
Ele au fost criticate pentru facilitarea accesului în Uniunea Europeană pentru oameni de afaceri din Rusia și China. Acesta sunt, însă, două state cu care Budapesta are relații economice strânse.