Ungaria va cere compensatii Gazprom pentru gazul pe care nu l-a primit in perioada de la inceputul lunii ianuarie. De asemenea, pentru a nu face o plangere de una singura, tara vecina va propune Comisiei Europene sa coordoneze plangerile tarilor membre afectate de criza gazelor. "Cel mai bun lucru pe care Ungaria l-ar putea face in situatia actuala este acela de a studia posibilitatea plasarii unei plangeri" a afirmat premierul maghiar Ferenc Gyurcsany. "Trebuie sa ne plangem celor care nu si-au
Ungaria va cere compensatii Gazprom pentru gazul pe care nu l-a primit in perioada de la inceputul lunii ianuarie. De asemenea, pentru a nu face o plangere de una singura, tara vecina va propune Comisiei Europene sa coordoneze plangerile tarilor membre afectate de criza gazelor. „Cel mai bun lucru pe care Ungaria l-ar putea face in situatia actuala este acela de a studia posibilitatea plasarii unei plangeri” a afirmat premierul maghiar Ferenc Gyurcsany. „Trebuie sa ne plangem celor care nu si-au indeplinit datoriile contractuale”, a adaugat premierul.
Pana acum, doar Bulgaria a facut o plangere separata la Gazprom. Ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Petar Dimitrov a trimis o scrisoare directorului adjunct al Gazprom, Alxander Medvedev, prin care ii solicita compensatii financiare directe pentru afectarea consumatorilor industriali ca urmare a taierii gazului. In cel mai rau caz, bulgarii ar fi de acord cu un discount la pretul gazelor pentru urmatoarea perioada de timp. O a treia varianta propusa de bulgari este ca Rusia sa practice tarife de tranzit mai mici pentru gazul originar din alte tari producatoare, precum Azerbaidjan sau Kazahstan.
Potrivit lui Medvedev, Gazprom va raspunde solicitarilor bulgare in circa doua saptamani. Referitor la cadrul legal, el a precizat ca furnizarea de gaze s-a oprit ca urmare a „fortei majore”, lucru pentru care nu se acorda compensatii. Medvedev a mai adaugat ca isi exprima „simpatia fata de oamenii si companiile care au suferit de pe urma crizei gazelor”.
Bulgaria a ramas fara gaze 15 zile, timp in care companiile consumatoare au pierdut 200 milioane leva (102 milioane euro).