Premierul maghiar Viktor Orban a afirmat că popoarele și țările din Balcanii de Vest merită mai mult decât primesc din partea Bruxelles-ului, iar aceste națiuni ar trebui să fie deja membre ale Uniunii Europene.
Declarația a fost făcută la Ohrid, după ședința comună a guvernelor Ungariei și Macedoniei de Nord, conform informațiilor furnizate de MTI.
Aceste țări merită mai mult decât primesc, spune Viktor Orban
Șeful Executivului de la Budapesta a subliniat că principalul subiect al întâlnirii a fost aderarea Macedoniei de Nord la UE. Poziția Ungariei, care deține președinția UE în acest semestru, este bine cunoscută: stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest și integrarea acesteia în spațiul european reprezintă un interes nu doar pentru Ungaria, ci și pentru întreaga Uniune Europeană, a precizat el.
Viktor Orban a adăugat că extinderea UE nu trebuie privită ca o problemă sau provocare, ci ca o oportunitate semnificativă pentru statele membre actuale. El a subliniat că Uniunea Europeană și-a pierdut dinamismul economic, iar extinderea este unul dintre cele mai evidente mijloace prin care acest impuls poate fi redobândit.
Potrivit premierului maghiar, nu este satisfăcător faptul că Ucraina și Moldova beneficiază de un tratament „accelerat” exclusiv din motive geopolitice, în timp ce abordarea bazată pe merite a fost complet pusă deoparte. El consideră că este incorect și nedrept ca țările care au muncit ani de zile pentru a adera la Uniunea Europeană pe baza meritelor să fie acum lăsate în plan secund.
Integrarea Balcanilor de Vest ar trebui menținută pe agenda UE
Președinția ungară consideră deosebit de importantă menținerea pe agenda Uniunii Europene a integrării Balcanilor de Vest, a declarat Viktor Orban, subliniind că dorește să accelereze procesul de integrare, inclusiv pentru Macedonia de Nord. În acest sens, el a propus organizarea unei conferințe interguvernamentale pentru deschiderea unui capitol de negociere sau, în lipsa acesteia, o conferință interguvernamentală politică.
Șeful guvernului de la Budapesta a reamintit că Macedonia de Nord a obținut statutul de țară candidată în același timp cu Croația, în 2005, iar de atunci Croația a devenit membră a UE, în timp ce negocierile cu Macedonia de Nord nici măcar nu au început. El a catalogat acest lucru drept o eroare de proporții istorice din partea Uniunii Europene, adăugând că această greșeală „poate fi agravată” prin demararea negocierilor de aderare cu Albania înaintea Macedoniei de Nord. Potrivit lui Orban, nu există nicio justificare morală sau politică pentru o astfel de situație.
Ungaria a ajutat Macedonia de Nord să controleze incendiile de pădure
Cât despre cooperarea bilaterală, premierul maghiar a amintit de ajutorul oferit de Ungaria Macedoniei de Nord în această vară pentru a controla incendiile de pădure care au devastat zona. Acest sprijin vine ca răspuns la ajutorul pe care Ungaria l-a primit din partea Macedoniei de Nord, în special în perioada 2015-2016, în lupta împotriva migrației.
Orban a menționat, de asemenea, că 2.400 de polițiști maghiari au fost recent desfășurați la granița sudică a Macedoniei de Nord, împiedicând aproximativ 17.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Acesta este și motivul pentru care Ungaria este dispusă să coopereze financiar și să ia în considerare acordarea unui împrumut Macedoniei de Nord, în cazul în care Skopje va avea nevoie, văzând această acțiune ca o investiție în securitatea Ungariei.
Totodată, șeful Executivului de la Budapesta a oferit sprijin pentru o cooperare economică. Răspunzând la o întrebare, el a precizat că Ungaria nu oferă împrumuturi de tip chinezesc Macedoniei de Nord, deoarece acestea sunt destinate dezvoltărilor specifice din Ungaria.
„Nu putem da bani chinezeşti, dar suntem gata să oferim bani europeni”, a mai spus el.
Migrația, o problemă care va mai dura ani
Răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist, Viktor Orban a subliniat că migrația va rămâne o problemă pentru deceniile următoare. În opinia sa, dacă nu sprijinim țările din regiunea Sahel, sute de milioane de oameni vor migra către zona Mediteranei. Acest fapt demonstrează că eforturile noastre de cooperare în privința migrației nu sunt pe termen scurt, de unul sau doi ani, ci pe o perioadă de 40-50 de ani.
Întrebat despre relațiile dintre Macedonia de Nord și Bulgaria, premierul maghiar a afirmat că, în acest moment, cel mai important pas pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE este atingerea unui acord cu Bulgaria. El a menționat, de asemenea, că are o propunere în acest sens și că Ungaria este pregătită să discute cu Bulgaria, dacă părțile implicate vor solicita acest lucru.