Misiunea FMI în curs în Ungaria, consacrată ‘supravegherii’ economiei ungare, ‘nu este o misiune de negociere’ cu privire la vreun ajutor financiar, a afirmat într-un comunicat reprezentantul permanent al Fondului la Budapesta, Irina Ivaşcenko, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
‘FMI nu a primit nicio cerere din partea autorităţilor în vederea lansării de negocieri asupra unui program susţinut de Fond’, a precizat Irina Ivaşcenko.
Ministerul ungar al Economiei anunţase joi într-un comunicat că vor începe negocieri cu privire la ‘un nou tip de cooperare’ între FMI şi Ungaria.
Cu puţin timp în urmă, site-ul Portofolio.Hu transmitea că Ministerul Economiei a spus Ungaria va ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care nu va reduce, aşa cum a fost cazul precedentului acord, ci va mări suveranitatea sa financiar-economică.
Ungaria trebuie să-şi protejeze suveranitatea pentru a înregistra creştere economică, astfel încât să continue să se finanţeze de pe piaţă, ceea ce a devenit dificil din cauza crizei persistente din zona euro, a explicat Ministerul Economiei.
"Prin urmare, un nou acord cu FMI, ajustat la o economiei care este deja potrivită propriilor noastre interese poate fi un instrument util pentru noi. Spre deosebire de acordul precedent, acesta va creşte independenţa noastră financiar-economică" şi, de fapt, va fi "o asigurare care va consolida încrederea investitorilor în Ungaria", se arată în declaraţia Ministerului.
"Ei bine, bănuiesc că pot începe negocierile, asta nu înseamnă că vor obţine ce vor. Guvernul clar vrea o linie flexibilă de credit – Ministerul Economiei vorbeşte despre o asigurare că nu va creşte datoria statului", a comentat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland în Londra.
Luni, Peter Szijjarto, purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban, a afirmat că Ungaria nu are nevoie de un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Peter Szijjarto a dat asigurări că Ungaria se finanţează singură de pe pieţe şi se descurcă fără ajutorul FMI. El a respins apelul opoziţiei de a negocia un acord cu FMI, declarând că dezbaterea asupra acestui subiect a avut loc anul trecut.
În 2008, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a cerut un împrumut de urgenţă de la FMI în timpul crizei financiare globale. Budapesta a întrerupt însă relaţiile cu FMI în 2010 după ce actualul guvern de centru-dreapta a fost numit în funcţie.
Decizia Strandard & Poor’s de a retrograda perspectiva ratingului Ungariei (‘BBB minus’ cu perspectivă negativă) la ‘sub supraveghere cu implicaţii negative’ înseamnă că o coborâre în categoria junk este iminentă, fiind posibil să aibă loc chiar luna viitoare, au declarat luni analiştii de la Nomura.
Decizia de vineri a S&P a venit imediat după ce o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a retrogradat perspectiva pentru ratingul ‘BBB minus’ atribuit Ungariei la negativă de la stabilă.
Analistul Nomura, Attard Montalto, crede că o retrogradare a Ungariei din partea Fitch este posibilă în vară în timp ce în cazul Moody’s acest lucru este posibil în luna decembrie a acestui an sau în luna ianuarie 2012.