În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, gospodăriile din Ungaria au luat credite în franci în valoare mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajus la peste 200 de forinţi pentru un franc şi multe gospodării au probleme cu rambursarea creditelor.
“Trebuie să avem grijă în principal de aceia care nu mai pot să-şi plătească datoriile”, a declarat parlamentarul Fidesz, Antal Rogan pentru postul de televiziune TV2, precizând că aceştia reprezintă o minoritate. Antal Rogan a adăugat că ar fi o greşeală dacă guvernul nu ar pune la punct şi o soluţie pentru a-i ajuta pe majoritatea celor care continuă să-şi ramburseze creditele. În opinia lui, o soluţie ar putea consta în fixarea ratelor lunare la un curs de sub 200 de forinţi pentru un franc.
Diferenţa faţă de actualul curs de schimb ar urma să apară într-un cont în forinţi pe cinci ani garantat de guvern. Rogan nu a precizat care ar fi nivelul la care va fi fixat francul elveţian, dar a adăugat că va fi vorba de un curs inferior celui actual, cel mai probabil sub pragul de 200 de forinţi pentru un franc.
Această opţiune face parte dintr-un pachet de amplu de soluţii care este analizat în prezent de guvernul de la Budapesta şi sectorul bancar, urmând ca varianta finală să fie aprobată de primul ministru în luna mai a acestui an.
La rândul lor, românii care au contractat un credit în franci elveţieni în perioada 2007-2008 suferă mai mult decât vecinii noştri, întrucât cursul franc elveţian(CHF)/leu a urcat şi cu 50-60% până în prezent.
Astfel, dacă în 2007 cursul CHF/leu a fost relativ stabil, urcând doar cu 3,3%, de la 2,10 la 2,17, din 2008 deprecierea leului faţă de moneda elveţiana s-a accentuat, cursul sărind cu circa 33% în 2008, cu 6,7% în 2009 şi cu încă 20% în 2010. La sfârşitul lui 2010, cursul CHF/leu a ajuns la un maxim istoric, de peste 3,4 lei pentru un franc, nivel cu 63% mai mare decât cel de la începutul anului 2007.
În primul trimestru din acest an situaţia s-a mai calmat, cursul coborând până la 3,16, nivel care e cu 50% mai mare decât cel din 2007.
Pentru comparaţie, cursul euro/leu a urcat din 2007 până în prezent cu circa 21%.