Potrivit lui Mihail Gazin, un economist rus, premierul Viktor Orbán ar dori să extindă teritoriul Ungariei. Printre altele, el ar dori să achiziționeze Transcarpatia din Ucraina, Transilvania, care reprezintă mai mult de o treime din teritoriul României, și o felie din Croația.
Mihail Gazin este un analist, publicist și economist rus. Anterior, el a fost oficial al administrației prezidențiale ruse, scrie index.hu. Gazin a declarat în emisiunea de la Cargrad că, printre altele, Orbán a urmărit să extindă teritoriul Ungariei.
El a adăugat că, dacă războiul din Ucraina va continua, Rusia va cuceri regiunile estice ale țării. Și atunci Orbán va anunța pretențiile sale teritoriale față de Ucraina. Potrivit Pravda sârbă, teritoriul pe care Budapesta l-ar revendica este Transcarpatia, care a aparținut Regatului Ungariei timp de mai bine de un mileniu, până la Tratatul de la Trianon din 1920. În plus, Ungaria vrea să obțină Transilvania și un coridor spre mare prin Croația.
Gazin a spus că Orbán a fost hotărât deoarece a văzut că Occidentul nu mai poate ajuta Ucraina. În plus, Kievul nu are resurse interne pentru a rezista forțelor rusești. Despre asta a vorbit premierul Viktor Orbán în interviul de ieri dimineață, spunând că întrebarea este cât timp UE poate finanța războiul. SUA pot finanța Kievul, dar UE nu, deoarece Bruxelles-ul trebuie să ceară bani de la statele membre pentru a-l susține pe Zelenskyy.
Orbán a sugerat în interviu că Budapesta va modifica bugetul UE doar dacă va primi miliarde de euro din RRF și din fondurile de dezvoltare înghețate de Comisia Europeană din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
Medvedev, de aceeași părere cu Gazin
Nu este prima dată când un politician sau un oficial rus a sugerat că Ungaria ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.
În iulie anul trecut, Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a distribuit pe canalul său Telegram o hartă care arată că cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei este împărțită între Polonia, Ungaria, România și Rusia.
Situația descrisă de Gazin, puțin probabilă
Totuși, Polonia este unul dintre cei mai mari susținători ai lui Zelensky și nu ar accepta niciodată o graniță cu Rusia.
În ceea ce privește România și Bulgaria, ambele sunt membre NATO și UE. Desigur, ele au aparținut cândva Regatului Ungariei, dar numărul maghiarilor din Croația nu ajunge la 10.000. În plus, Ungaria urmează să creeze un port maritim în Trieste, Italia.
În cele din urmă, premierul Orbán și guvernele sale nu au vorbit niciodată despre revendicările teritoriale. În schimb, Orbán a efectuat săptămâna trecută o vizită oficială la București, unde a vorbit despre o posibilă conexiune feroviară de mare viteză între capitala României și Budapesta.
Astfel, sugestiile lui Gazin nu au nicio bază reală, dar sunt perfecte pentru scopurile propagandistice ale Kremlinului, arată dailynewshungary.com.