Autoritățile din Ungaria au informat că aurul va fi extras printr-o tehnologie ecologică, ci nu una cu cianură, precum s-a procedat în România, conform informațiilor publicate de Hungary Today, care citează publicația Origo.
Ungaria ar putea începe explorarea unui zăcământ uriaș de aur și argint
Munții Borzsony din nordul țării ar putea conține aproximativ 1.000 de tone de aur și argint la o adâncime de 150 de metri. Informațiile au fost publicate într-un studiu realizat de compania minieră Hun Mining research Development and Innovation Ltd
Potrivit sursei menționate, această cifră depășește rezervele de aur ale Băncii Naționale a Ungariei, care se ridică la 100 de tone.
Totodată, valoarea aurului se ridică la aproximativ 59 miliarde de euro. În acest context, un drept de exploatare în concesiune ar putea produce un total de 9.000 de tone de aur și o cantitate egală de argint în aproximativ 42 de ani și jumătate.
De asemenea, investiția are potențialul de a oferi locuri de muncă pentru 1.200 de oameni.
Ar putea fi înființată și una dintre cele mai profitabile mine de aur și argint din țară
Potrivit raportului, ar putea fi înființată și una dintre cele mai profitabile mine de aur și argint din Ungaria.
După cinci ani de cercetări în regiune, documentația tehnică necesară noii mine este pregătită acum pentru autoritatea minieră de stat.
Pe baza rezultatelor forajelor de adâncime, extracția aurului și argintului ar putea fi realizată folosind tehnologia de spălare.
Astfel, este eliminată nevoia de cianură, care este interzisă de UE după poluarea cu cianură a râului Tisa din minele de aur din România în anul 2000.
Atribuirea drepturilor de exploatare a concesiunii se va face printr-o licitație internațională
Atribuirea drepturilor de exploatare a concesiunii se va face printr-o licitație internațională. Urmează ca mina să înceapă exploatarea în cinci ani.
Având în vedere resursele valoroase ale zonei, proiectul s-ar putea dezvolta într-unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume, conform publicației menționate.
Cercetările indică rezerve substanțiale de aur și argint în regiunea Nagyírtáspuszta-Rózsabánya, parte a munților Börzsöny.
Hungary Today scrie că investiția implică beneficii sociale și economice semnificative pentru zonă prin acest proiect.