Ungaria zdruncină toată Europa! Cere sute de milioane de dolari pentru a fi de acord cu embargoul împotriva petrolului rusesc
De când Rusia a invadat Ucraina, Uniunea Europeană a impus nenumărate sancțiuni, însă ultima propunere venită de la Ursula von Der Leyen nu a fost pe placul Ungariei.
În acest sens, pentru a fi de acord cu embargoul împotriva petrolului rusesc, Viktor Orbán ridică miza. Ungaria anunță că nu se va ajunge la un acord în acest sens până când Bruxelles-ul nu va veni cu o „soluţie”.
În ceea ce privește soluția vizată de Ungaria, se pare că Budapesta își dorește sute de milioane de dolari pentru a putea înlocui petrolul rusesc în economia ungară, transmite Reuters.
Un anunț în acest sens a venit și din partea ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a subliniat faptul că nu se întrevede o propunere acceptabilă.
În același timp, Szijjarto a mai spus că livrările de petrol prin conductă ar trebui să fie scutite de orice embargo petrolier, care ar trebui să se aplice numai livrărilor pe mare.
Propunerea Ungariei pentru embargoul împotriva petrolului rusesc
Oficialul ungar a mai ținut să sublinieze faptul că Ungaria explicat deja Bruxelles-ului că este de acord și că va susține toate sancțiunile petroliere doar dacă Comisia va propune o soluţie la problemele pe care sancţiunile le-ar crea Ungariei.
El a mai adăugat însă că toate aceste soluții costă destul de mult și că nu știe dacă Executivul comunitar va fi dispus într-adevăr să facă un pas în acest sens.
„Ne aşteptăm la o astfel de propunere care să acopere nu numai transformarea rafinăriilor noastre, care ar costa sute de milioane de dolari, dar şi cu privire la creşterea capacităţii oleoductului din Croaţia, care ar costa de asemenea mai multe sute de milioane de dolari, precum şi cu privire la viitorul economiei ungare”, a spus Szijjarto.
Menționăm faptul că până la momentul actual, marea majoritate a statelor membre ale UE au fost de acord cu embargoul privind petrolul rusesc, mișcare care face parte din cel de-al șaselea set de sancțiuni impus Moscovei pentru războiul declanșat în Ucraina.
Pe de altă parte, pentru o decizie clară este nevoie de unanimitate iar Ungaria nu pare să își schimbe părerea prea curând. Szijjarto a mai explicat totodată că singura modalitate prin care s-ar putea ajunge la un acord ar fi dacă embargoul UE s-ar aplica numai livrărilor de petrol pe mare.
Ce spune grupul MOL despre propunerile Ungariei?
Oficialul ungar susține că variantele datele de el ar fi în beneficiul grupului petrolier ungar MOL, care face profituri mari deoarece rafinăriile sale procesează ţiţei ieftin rusesc.
Grupul MOL însă vede acest subiect destul de delicat în contextul în care dacă grupul ar obţine o derogare valabilă timp de mai mulţi ani precum şi despăgubiri pentru modernizarea rafinăriilor asta ar perturba mediul concurenţial egal.
Reacții în acest sens au venit chiar de la directorul adjunct al centrului de reflexie polonez OSW Centre for Eastern Studies.
„MOL şi guvernul ungar joacă în tandem. Miza este să folosească petrol rusesc mai mult timp, care este mai profitabil având în vedere diferenţa de preţ”, a apreciat Wojciech Kononczuk, director adjunct la centrul de reflexie polonez OSW Centre for Eastern Studies.
Menționăm faptul că modelul de business al MOL a fost construit pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba care asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei.