Peter Szijjarto, mesaj pentru politicienii care vor să trimită trupe în Ucraina
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri, pe 22 mai, într-o conferință de presă, că trimiterea trupelor occidentale în Ucraina, discutată de unii politicieni europeni, ar putea duce la un nou război mondial.
„Unii politicieni europeni vor să trimită soldați în Ucraina, în timp ce alți politicieni europeni își imaginează scenarii cu privire la utilizarea armelor nucleare. În orice caz, asta va însemna un război mondial, iar cei care se află în imediata apropiere a conflictului armat vor trebui să plătească pentru asta”, a spus el.
Szijjarto a mai afirmat că cetățenii maghiari „s-au săturat deja de aceste declarații periculoase”, care continuă să fie făcute în legătură cu conflictul din Ucraina.
„Ne-am săturat de încercările de a trage întreaga Europă și chiar întreaga lume într-un război. Ne-am săturat de discuţiile despre trimiterea de trupe terestre și folosirea armelor nucleare în Ucraina”, a adăugat acesta.
În acest context, el și-a exprimat speranța că, la alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie, alegătorii vor avea ocazia „să transmită un semnal politicienilor europeni care spun prostii”.
Ungaria a respins formula de pace a Ucrainei
Amintim că recent, Ungaria a respins rezoluția Consiliului Europei de a recunoaște și sprijini oficial planul de pace în 10 puncte propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a oferit mai multe detalii.
El a scris pe pagina sa de socializare că au fost propuse și „alte planuri”, dar acestea nu au fost luate în considerare de Consiliul Europei.
De asemenea, ministrul ungar a subliniat că excluderea Rusiei din formulă înseamnă că negocierile de pace nu pot funcționa, conform The Kyiv Independent.
Peter Szijjarto a explicat că sunt necesare „negocieri de pace adevărate”, care pot fi realizate doar dacă sunt implicate toate părțile.
„În loc să ne avem fantezii despre războiul nuclear, avem nevoie în sfârșit de negocieri de pace reale. Negocierile de pace adevărate pot avea loc numai dacă toate părțile în conflict stau în jurul mesei.
Astăzi, Consiliul a dorit să adopte o rezoluție, în care a vrut să recunoască numai și exclusiv planul de pace al președintelui Zelenski ca o formulă de pace care trebuie luată în considerare și susținută”, a scris Szijjarto.
Szijjarto a declarat că a cerut ca aceste alte planuri să fie luate în considerare, însă majoritatea membrilor Consiliului Europei au respins această propunere.
„De aceea am respins, pentru că nu a existat nicio rezoluție a Consiliului”, a completat oficialul maghiar.
Cel mai notabil plan alternativ de pace a fost propus de Ministerul de Externe al Chinei. În februarie 2023, instituția a publicat o declarație în 12 puncte, subliniind poziția Beijingului privind „rezolvarea politică” a războiului de amploare dintre Rusia și Ucraina.
Mulți lideri occidentali au respins propunerea, susținând că aceasta va funcționa probabil doar în favoarea Rusiei. Mai multe puteți citi aici.