Potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, ministrul Péter Szijjártó a subliniat, în cadrul conferinței de presă de după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, că un astfel de format de consultări a avut loc pentru prima dată în ultimii șase ani, doar din cauza presiunii intense asupra secretarului general al alianței, care a fost obligat să convoace reuniunea în ciuda poziției ungare neschimbate.
Ungaria nu este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO
„Credem că acest lucru a încălcat grav abordarea generală și regulile NATO privind luarea deciziilor unitare și unanime, dar bineînțeles am luat act de această decizie. La reuniune au vorbit despre respectarea drepturilor minorităților naționale şi secretarul general și miniștrii de Externe din Grecia, Croația, Canada și Turcia.
Am spus clar că până când comunitatea națională maghiară din Ucraina nu va primi înapoi drepturile pe care le avea înainte de 2015, nu vom susține nicio decizie de integrare în ceea ce privește Ucraina. Îi vom susţine, așa cum i-am susținut întotdeauna, pe maghiarii din Transcarpatia, vom susține drepturile lor”, a spus ministrul ungar de Externe.
Ministrul a subliniat că, în calitate de țară vecină, Ungaria a admis necondiționat peste 1 milion de refugiați din Ucraina, iar peste 1.300 de copii ucraineni refugiați frecventează grădinițele și școlile din Ungaria.
Ungaria se teme de un Al Treilea Război Mondial
De asemenea, ministrul ungar de Externe a vorbit și despre riscul izbucnirii unui al treilea război mondial. Szijjártó a subliniat că unii participanți au făcut declarații mai degrabă militante despre victoria militară și livrările de arme, în timp ce despre pace s-a vorbit foarte puțin.
„Aşadar, poziţia Ungariei este unică şi aici, în cadrul NATO, datorită faptului că noi vorbim cu vocea păcii şi nu întărim retorica războiului.
Şi nu vom înceta să pledăm pentru pace, chiar dacă se exercită presiuni asupra noastră, chiar dacă ne atacă din cauza poziţiei noastre. Este foarte simplu: pacea este un lucru bun, războiul este un lucru rău.
Riscul unui al treilea război mondial este mai mare ca niciodată, de aceea este important să confirmăm validitatea acelor decizii ale NATO conform cărora alianța militară nu este parte a războiului și va face totul pentru a evita un conflict direct NATO-Rusia.”, a explicat Péter Szijjártó.