Începând de duminică, Klubradio, primul post independent de radio din Ungaria, va înceta să mai emită. Totul vine după ce postul a pierdut apelul de marţi şi a rămas fără licenţă. Autorităţile ungare susţin că postul de radio ar fi „încălcat regulile”.
Reacţie dură la adresa Ungariei din partea SUA
O reacţie imediată a venit din partea Statelor Unite ale Americii, prin vocea Departamentului de Stat condus de Antony Blinken. Într-un comunicat al Departamentului de Stat se arată că SUA sunt profund îngrijorate de declinul pluralismului media din Ungaria, iar pierderea licenţei acestui post de radio „amenință încă o voce independentă din Ungaria”.
„Cerem Guvernului Ungariei să promoveze un mediu jurnalistic deschis”, mai transmite Departamentul de Stat american.
„Diversitatea de voci și opinii independente este esențială pentru democrație”
„Suntem profund îngrijorați de declinul pluralismului media. Pierderea iminentă a licenței a unuia dintre cele mai populare posturi de radio, Klubradio, amenință încă o voce independentă din Ungaria. SUA împărtășește îngrijorările susținătorilor internaționali ai libertății presei și ale multor maghiari față de declinul pluralismului media.
SUA cred că diversitatea de voci și opinii independente este esențială pentru democrație, și cerem Guvernului Ungariei să promoveze un mediu jurnalistic deschis. SUA sunt dedicate strângerii parteneriatului cu Ungaria, un aliat NATO, și promovării agendei administrației Biden de susținere a instituțiilor democratice, drepturilor omului și statului de drept”, se arată în comunicatul oficial, citat de g4media.ro.
Ungaria, pe locul 89 în clasamentul mondial al libertăţii presei
Criticile venite din SUA în urma închiderii Klubradio sunt primele comentarii negative din partea noii administraţii de la Washington la adresa Guvernului condus de Viktor Orban. Acesta a fost considerat un admirator al lui Donald Trump şi a fost menajat de fostul lider american, în ciuda atacurilor reperate la adresa presei libere din Ungaria.
Ungaria ocupă în prezent locul 89 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul „Reporters sans frontières” (RSF). Ţara vecină se afla pe locul 23 când a revenit la putere Viktor Orban, în 2010.
La sfârşitul anului 2018, Bruxelles-ul a declanşat o procedură excepţională pentru risc de „încălcare gravă” a valorilor UE, indicând în special diminuarea pluralismului media în Ungaria.