“Agricultura este un domeniu de viitor, care merită să aibă o susţinere financiară adecvată, destinată, în principal, modernizării şi investiţiilor în infrastructura rurală şi garantării securităţii alimentare”, a afirmat şeful Executivului.
Premierul Ungureanu a subliniat că România susţine menţinerea unor alocări importante de fonduri pentru Politica Agricolă Comună, alături de politica de coeziune, în contextul negocierilor pentru viitorul cadru financiar al UE post 2013. În plus, Ungureanu a remarcat faptul că pachetul Comisiei Europene privind agricultura este în concordanţă cu priorităţile României, respectiv arhitectura pe doi piloni (plăţi directe şi mecanisme de piaţă – Pilonul I, dezvoltare rurală – Pilonul II), măsuri de susţinere a pieţelor.
“Autorităţile române apreciază eforturile pe care le faceţi în sensul conturării unei noi misiuni a Politicii Agricole Comune, care să înglobeze atât rolul agriculturii în asigurarea securităţii alimentare, cât şi pe cel de creare a valorii adăugate şi de potenţial de dezvoltare economică în mediul rural”, a spus Ungureanu.
La rândul său, comisarul Dacian Cioloş a apreciat că România are deja o poziţie bine definită privind reforma Politicii Agricole Comune, care va trebui susţinută activ, în perioada următoare, la nivel european. Cioloş a apreciat că în acest an nu există riscul dezangajării fondurilor, subliniind însă că trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare. Dacian Cioloş a subliniat importanţa proiectului de internet de banda largă, broadband în mediul rural, ca element de bază al infrastructurii locale.