Anunțul a fost făcut de către ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Acesta a transmis sâmbătă, 2 octombrie, că România se poate baza pe Ungaria iar sistemul medical din țara respectivă „are capacitatea” de a ne oferi un ajutor în tratarea pacienţilor.
Ungaria oferă un ajutor nesperat pentru România! Anunțul momentului după tragicul incendiu de la Constanța
Trebuie menționat că mesajul lui Peter Szijjarto vine după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde şapte pacienţi au murit în ziua de vinerilasecţia ATI.
Astfel, ministrul de externe al Ungariei a scris pe Facebook că „un necaz nu vine niciodată singur” iar spitalul din Constanţa a fost afectat grav de flăcări, într-o perioadă în care un număr tot mai mare de oameni au nevoie de îngrijiri spitaliceşti în România din cauza epidemiei de coronavirus.
I-a trimis o scrisoare omologului său român
De asemenea, șeful diplomaţiei ungare a mai spus că i-a trimis o scrisoare omologului său român Bogdan Aurescu, prezentând condoleanţe şi oferind ajutorul Ungariei.
„Sistemul de sănătate ungar are capacitatea, iar dacă aveţi nevoie de ajutor în tratarea pacienţilor, vă puteţi baza pe noi”, a scris Peter Szijjarto.
Care ar putea fi cauza incendiului de la spitalul din Constanța?
Conform unor informații, în zona în care se află spitalul din Constanța ar fi avut loc în ultimele zile o serie de fluctuații de tensiune electrică, fapt pentru care s-ar fi depus mai multe reclamații ale locuitorilor din zonă.
Astfel, există ipoteza ca incendiul să se fi produs în urma apariției unei supratensiuni la rețeaua electrică, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei care locuiesc în zona spitalului s-ar fi plâns că li s-au ars echipamentele elctrocasnice precum cafetiere sau plite electrice. Până la o confirmare a acestei ipoteze, rămân certe neregulile despre care au vorbit ieri reprezentanții IGSU.
Prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a declarat, vineri, că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a depus documentele necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi conducerea unităţii a fost înştiinţată oficial încă din 2017 cu privire la această obligaţie.
„Din documentele pe care le-am consultat până la acest moment, (…) obiectivul conţine mai multe clădiri care sunt vechi şi la momentul edificării nu se supuneau, potrivit legislaţiei, procesului de avizare-autorizare. De la acel moment, au fost edificate diferite lucrări care, de asemenea, până în anul 2004, nu s-a supus procesului de avizare-autorizare. (…) În perioada 2004-2007, s-au edificat o serie de lucrări printre care şi parte din acea instalaţie de detecţie şi semnalizare la incendii, dar şi alte lucrări (…) care atrăgeau această obligaţie. Astfel, noi am identificat că în anul 2007 exista un proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor care, din punctul de vedere al specificului acelor lucrări puse în operă, atrăgeau această obligaţie”, a explicat Cristian Radu, într-o conferinţă de presă.
Sursă foto: Dreamstime