Ungaria, alături de România! Susține aderarea țării noastre la Schengen: Poate conta pe noi

Așadar, oficialul maghiar a subliniat că România poate conta pe susținerea Ungariei în procesul de aderare la Schengen.

„România poate conta pe susținerea noastră”, a declarat Katalin Novak.

Declarația a venit într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis. Printre subiectele abordate miercuri s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari, a spus Klaus Iohannis într-o conferință comună cu președintele Ungariei, Katalin Novák. El a vorbit despre necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului Strategic.

„Printre subiectele abordate astăzi (miercuri – n.r.) s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari. Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază”, a spus Klaus Iohannis.

Un alt subiect abordat a fost securitatea aprovizionării cu energie

De asemenea, șeful statului român a apreciat că este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional.

„În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul a cărui origine etnică o împărtășesc”, a adăugat Iohannis.

Totdată, un alt subiect abordat a fost securitatea aprovizionării cu energie.

„Pe lângă discutarea perspectivelor proiectelor de cooperare în plan bilateral, în interesul ambelor state, am susținut poziția României privind importanța unui răspuns unitar, coordonat și urgent la nivelul Uniunii Europene în această privință. Am arătat că, în actualul context, se impune eliminarea, cât mai curând posibil, a dependenței energetice a Uniunii Europene și a statelor membre de Rusia. Este necesară continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură în interiorul Uniunii, prin consolidarea interconectărilor și a capacităților de stocare, în paralel cu diversificarea importurilor energetice și consolidarea producției energetice europene. Pe de altă parte, în context european, îmi exprim speranța că vor fi găsite cele mai bune și adecvate soluții în dialogul în curs dintre instituțiile europene și Ungaria”, a completat Klaus Iohannis.