Condițiile în care Ungaria l-ar susține pe Mark Rutte

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că ar putea să-l susțină pe premierul Olandei, Mark Rutte, pentru funcția de secretar general al NATO. Totuși, spune că ar face asta doar în anumite condiții.

Viktor Orban a declarat într-un interviu pentru portalul de știri Mandiner, finanțat de guvern, că Mark Rutte trebuie să-și ceară scuze pentru „remarcile insultătoare” la adresa Ungariei. Interviul a fost publicat miercuri seara.

Orban a mai afirmat că Rutte trebuie să fie de acord ca Ungaria să nu participe la nicio misiune militară NATO împotriva Rusiei în Ucraina.

DPA precizează că nicio țară nu cere, nu plănuiește și nu pregătește o astfel de operațiune militară în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Chiar dacă statele membre pot întreprinde acțiuni pe cont propriu, alte națiuni nu sunt obligate să participe la aceste inițiative.

„Sunt două declarații pe care poporul maghiar nu i le va ierta”, a spus Orban. „Mai întâi a spus că maghiarii ar trebui să fie excluși din Uniunea Europeană, iar apoi a spus că Ungaria ar trebui îngenuncheată”.

Rutte a făcut aceste comentarii în 2021. Atunci, s-a referit la noua legislație anti-LGBTI și a spus că nu mai există loc în UE dacă Ungaria merge mai departe cu această legislație.

Mark Rutte, premier Olanda, NATO
SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria sprijină România

Mandatul actualului secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, se încheie în octombrie. Alegerea unui succesor necesită votul unanim al celor 32 de națiuni membre.

În acest moment, Mark Rutte are sprijinul tuturor statelor, cu excepția României și Ungariei.

România și-a desemnat propriul candidat pentru funcția de șef al NATO. Este vorba despre președintele Klaus Iohannis, al cărui al doilea și ultim mandat se încheie în toamnă.

„Susţinem România”, a spus Orban în interviul pentru Mandiner.

Observațiile sale cu privire la cerințele pentru Rutte par să sugereze că acestea ar fi relevante în situația în care Bucureștiul ar renunța la candidatura lui Iohannis.

Ungaria a devenit membră a NATO în 1999. Sub conducerea lui Orban, care a deținut puterea continuu din 2010, Budapesta adoptă o atitudine tot mai prietenoasă cu Rusia.

Viktor Orban, Ungaria
SURSA FOTO: Facebook/Viktor Orban