Ungaria și-a exprimat din nou susținerea totală pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen cu frontierele terestre până la finalul anului 2024. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a oferit mai multe informații.
Ungaria și-a exprimat din nou susținerea totală pentru aderarea României la Schengen
Predoiu a avut duminică, 21 iulie, o întrevedere bilaterală cu omologul său maghiar, Sándor Pinter. Întâlnirea a avut în contextul desfășurării, în perioada 21-22 iulie 2024, la Budapesta, a Reuniunii Informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
Discuțiile s-au concentrat pe:
- dosarul Schengen;
- aspectele tactice care țin de cel mai bun moment pentru introducerea deciziei pe ordinea de zi a ședințelor JAI din această toamnă;
- proceduri posibile.
Potrivit unui comunicat MAI, ministrul maghiar a reiterat obiectivul președinției ungare de a obține decizia de accedere a României și Bulgariei în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre până la finalul anului 2024.
De asemenea, Cătălin Predoiu a subliniat că suntem „printre cele mai sigure state din UE din punct de vedere al protecției frontierei, ordinii și siguranței publice, protecția civilă în situații de urgență și nu numai”:
„Suntem membri ai Spațiului Schengen, deocamdată cu două frontiere și avem migrație ilegală spre zero, pusă sub control de poliția română de frontieră. Suntem printre cele mai sigure state din UE din punct de vedere al protecției frontierei, ordinii și siguranței publice, protecția civilă în situații de urgență și nu numai.
De pe aceste poziții continuăm demersurile pentru accesul în Schengen și cu frontierele terestre. Succesul este posibil. Este important ca în lunile următoare, să desfășuram o ofensivă continuă de diplomație formală și informală pe toate direcțiile și de la toate nivelurile.
România trebuie să intre în Schengen și cu frontiera terestră până la sfârșitul anului 2024. MAI lucrează non – stop, formal și informal, pe toate direcțiile, în multiple capitale, în acest sens”, a transmis ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Oficialii din România și Ungaria au fost de acord că măsurile stabilite pentru intensificarea cooperării operative pentru combaterea criminalității organizate și a celei transfrontaliere, cu accent pe traficul de migranți, și-au dovedit eficiența. Rezultatele acestor măsuri sunt foarte bune.
Cifrele privind migrația ilegală au scăzut substanțial în ultimele 12 luni
Cifrele privind migrația ilegală au scăzut substanțial în ultimele 12 luni. Este un rezultat direct al cooperării dintre polițiile de frontieră.
De asemenea, schimbul de date și informații între structurile din cele două ministere, precum și cu agențiile de aplicare a legii din UE, este extrem de important pentru a face față provocărilor în materie de securitate, potrivit MAI.
Un alt subiect pe agenda discuțiilor, ridicat de ministrul român, a fost reprezentat de cooperarea pentru fluidizarea traficului la frontiera româno-ungară. Acesta este unul intens având în vedere sezonul estival.
Cei doi demnitari au agreat un set măsuri pentru evitarea creșterii timpilor de așteptare
Cei doi demnitari au agreat un set măsuri pentru evitarea creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei.
Cu prilejul deplasării la Budapesta, ministrul Afacerilor Interne a participat la programul organizat de Inspectoratul General al Poliției Ungare.
Cu această ocazie, a avut discuții aplicate pe subiecte privind criminalitatea organizată și migrația ilegală.
După întâlnirea bilaterală, cei doi miniștri s-au deplasat la centrul de comandă al forțelor de poliție care asigură securitatea pe durata desfășurării Hungaroring.
În aceste forțe se numără 10 polițiști români, dintre care doi motocicliști.
În acest context, ministrul român a inspectat dispozitivul românesc prezent pe teritoriul Ungariei.
De asemenea, a avut o întrevedere informală cu polițiștii români.
Amintim că Ungaria deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în cel de-al doilea semestru al anului curent.
Este o perioadă deosebit de intensă, deoarece vine după alegerile europene. Totodată, actualul ciclu instituțional al UE se va încheia.