Presa maghiară notează că 1.385 de traficanți de persoane străini au fost eliberați din închisorile din Ungaria până la începutul lunii august. Aproximativ 600 de criminali au putut părăsi în mai 26 de instituții penitenciare după ce guvernul a prelungit detenția de reintegrare.
BvOP a anunțat atunci că se așteaptă ca alți 202 deținuți să fie eliberați. La momentul informării, existau în total 808 cetățeni străini condamnați și expulzați, care au comis trafic de persoane, potrivit informațiilor publicate de 24Hu, care citează Comandamentul Național al Penitenciarelor (BvOP).
Este o informație de ultim moment despre spațiul Schengen
Din acel moment au trecut două luni, iar alte câteva sute de traficanți de persoane au putut pleca de după gratii. Ca răspuns la o altă anchetă realizată de sursa menționată, BvOP a scris că până la 4 august, 1.385 de deținuți de naționalitate străină, care au fost condamnați pentru trafic de persoane, au fost trimiși în custodie de reintegrare.
Guvernul a explicat anterior eliberarea traficanților de persoane prin faptul că îngrijirea acestora costă organizația penitenciară miliarde de forinți anual. Bence Rétvári a vorbit despre faptul că un traficant de persoane condamnat îi costă pe contribuabilii maghiari aproape 5 milioane de forinți în medie.
„Ungaria a trebuit să ia această decizie în privința traficanților de persoane deoarece Bruxelles-ul nu contribuie la costurile de protecție a frontierelor, ci pedepsește țara noastră dacă închisorile sunt supraaglomerate”, a spus secretarul de stat parlamentar al Ministerului de Interne.
Eliberările pe bandă rulantă de traficanți prinși în Ungaria vin pe fondul criticilor adresate de Austria țării noastre pentru că ar permite traficul de persoane. Acesta este motivul invocat oficial de Austria pentru a bloca accesul României în spațiul Schengen.
În legătură cu aceste eliberări de traficanți, ministrul ungar de interne Sándor Pintér l-a asigurat pe colegul său austriac că infractorii eliberați în Ungaria nu vor ajunge la ei, ci în Serbia.
Austria și Germania își înăspresc controalele la graniță
De-a lungul timpului, Comisia Europeană (CE) a criticat controalele efectuate la frontierele interne din Spaţiul Schengen deoarece încalcă acest acord. În ciuda acestui fapt, atât Austria, cât și Germania efectuează controale la frontierele cu ţările vecine, pe unde vin cei mai mulți refugiaţi.
Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, consideră „indispensabilă” menţinerea controalelor la graniţa sa sudică cu Austria, în ciuda faptului că este o frontieră internă a Spaţiului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor. Acesta a precizat că, atât timp cât nu se reuşeşte să implementeze o strategie de comunitare eficientă pentru a controla imigraţia în Europa, iar numărul persoanelor care încearcă să ajungă ilegal în Germania rămâne ridicat, controalele la graniţa dintre Germania și Austria vor fi menţinute.