Mai precis, Ungaria ar putea contribui la fondul de redresare al UE, menit să atenueze efectele crizei economice generate de COVID-19, dacă Uniunea Europeană va închide procedura demarată împotriva sa conform Articolului 7 din Tratatul UE, a subliniat joi vicepreședintele FIDESZ, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, citat de Agenția ungară de Presă MTI.

Ce spune acesta

”Ungaria este un stat de drept și așa va rămâne. Hotărârea adoptată în Legislativul de la Budapesta stabilește sfera de acțiune a Executivului la negocierile privind pachetul de salvare.

În istoria UE, este vorba despre o chestiune total nouă: este vorba de fondul de susținere al generației viitoare a UE, de împrumuturi pe care UE le va contracta pe pieţele financiare mondiale și pentru care țările membre ale UE trebuie să își asume garanții.

În acest sens Parlamentul ungar a stabilit anumite criterii de bază, şi anume: împărțirea banilor trebuie să fie justă, țările mai sărace nu pot primi proporțional mai puțin decât cele bogate și se interzice condiționarea distribuirii banilor pe criterii politice.

Respectiv, țările membre ale UE să nu fie șantajate cu ideea privind statul de drept, care poate fi folosit ca o măciucă politică”, a spus Katalin Novak.

”Din această cauză, trebuie închisă procedura demarată împotriva Ungariei în conformitate cu Articolul 7 din Tratatul de bază al UE. Și acest aspect este inclus în Hotărârea Parlamentului ungar.”, a mai adăugat acesta.

Au fost analizate și aprobate toate legile din Ungaria

”În 2011, la Bruxelles au fost analizate și aprobate toate legile noi din Ungaria, inclusiv Legea fundamentală. Acuzațiile lansate în legătură cu statul de drept au fost neîntemeiate.

Acum Bruxelles-ul iar începe, în condițiile în care statul de drept nu are o bază juridică în legislația UE. Nici până azi nu există un sistem obiectiv, valabil tuturor, care ar da o definiție clară ”statului de drept”.

Ungaria se opune ferm la astfel de proceduri. ”Și nu suntem singurii”, a spus Katalin Novák, amintid drept exemplu de Polonia.

Vicepreședintele FIDESZ a vorbit și de faptul că recent a efectuat o vizită la Berlin, împreună cu șeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás.

Au avut loc discuții utile

Cu acest prilej s-au întâlnit cu secretarii generali ai CDU și CSU, Paul Ziemak și Markus Blume, și au avut o scurtă discuţie şi cu premierul landului federal Renania de Nord – Westfalia, Armin Laschet, și cu președintele Bundestagului german, Wolfgang Schauble.

”Au avut loc discuții utile, în spiritul unei colabări corecte”, a precizat Katalin Novák, care a adăugat că la aceste întâlniri partenerii lor de dialog și-au exprimat nedumerirea din cauză că în opinia lor mass-media a informat ”isterical”despre situația de urgență instituită în Ungaria din cauza Covid-19.

Unii jurnaliști deformează realitatea

Katalin Novák a mai precizat că ”unii reprezentanți ai mass-mediei deformează realitatea și ca exemplu a amintit de informația de presă care vorbea despre închiderea Parlamentului de la Budapesta pe perioada stării de urgență. ”

Este adevărat că instituirea stării de urgență pe termen nelimitat a creat îngrijorări şi ziariștii ungari s-au simțit, probabil, sub presiune din cauza amenzilor date pentru răspândirea știrilor false.

Mass-media credibilă este un element indispensabil al democrației, în schimb știrile false deformează realitatea, iar trecerea sub tăcere a unor fapte neplăcute e dăunătoare pentru democrație”, a conchis vicepreședintele FIDESZ, Katalin Novák.