Ungurii au anunțat deja decizia uriașă. Intră în vigoare chiar de la 1 aprilie

Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul maghiar de Externe a informat că livrările de gaze naturale din Turcia către Ungaria încep din 1 aprilie. Péter Szijjártó a subliniat că este „o zi istorică” în cooperarea energetică dintre cele două țări.

Péter Szijjártó a scris într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare că Ungaria și Turia își consolidează și cooperarea în domeniul energiei nucleare. Noua centrală nucleară din Turcia, care va fi în curând operaţională, va fi construită folosind aceeaşi tehnologie ca noua centrală de la Paks.

Ungaria va beneficia de experienţa dobândită de Turcia din timpul construcţiei

Astfel, Ungaria va beneficia şi de experienţa dobândită de Turcia din timpul construcţiei. Simultan, specialiştii turci îi vor ajuta şi la inspecţia tehnică a echipamentelor cu o durată lungă de producţie.

„De asemenea, ne consolidăm cooperarea în domeniul energiei nucleare, întrucât noua centrală nucleară din Turcia, care va fi în curând operaţională, va fi construită folosind aceeaşi tehnologie ca noua centrală de la Paks. Astfel, Ungaria va beneficia şi de experienţa dobândită de Turcia din timpul construcţiei. În acelaşi timp, specialiştii turci îi vor ajuta pe colegii lor din Ungaria şi la inspecţia tehnică a echipamentelor cu o durată lungă de producţie”, a precizat Péter Szijjártó, conform MTI.

Vor fi livrate 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale

Ministrul maghiar de Externe a spus că vor fi livrate 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale în următoarele luni, în baza contractului.

Astfel, Ungaria devine prima ţară care nu se învecinează cu Turcia şi către care, în câteva zile, aceasta va exporta gaze naturale.

Péter Szijjártó a spus că Turcia a jucat întotdeauna un rol important în securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, dar până în prezent doar ca rută de tranzit, iar de acum şi ca ţară sursă.

Péter Szijjártó SURSĂ FOTO: Facebook

Este primul export de gaze al Turciei într-o țară UE care nu-i este vecină

Amintim că este primul export de gaze al Turciei într-o țară UE care nu-i este vecină. Pentru România, începerea exporturilor de gaz turcesc către Ungaria are o dublă importanță.

În primul rând, este o veste pozitivă. Fluxurile de gaz vor trece prin România, prin rețeaua Transgaz, potrivit directorului operatorului național de transport gaze, Ion Sterian. Potrivit acestuia, mai multe gaze transportate înseamnă tarife de tranzit mai mari încasate.

Pe de altă parte, confirmarea Turciei ca exportator de gaze face să scadă importanța României ca producător și eventual exportator de gaze.

Peter Szijarto s-a întâlnit în cadrul forumului international de la Soci Atomexpo cu minstrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar.