Deși Ungaria este una dintre țările membre ale UE, acest lucru nu o împiedică să își mențină relațiile bune cu Rusia. În acest sens, în ciuda sancțiunilor impuse până acum pentru agresiunea din Ucraina, ungurii au decis să bată palma cu Vladimir Putin și să respecte decizia acestuia.
Ajunul a fost făcut de Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Într-un interviu acordat pentru CNN, oficialul ungar a anunțat că Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia.
Totodată, el a subliniat și motivul pentru care Ungaria a luat o astfel de decizie. El susține că 85% din aprovizionare țării cu gaze vine din Rusia, în timp ce alt procent de 65% de petrol provine din aceeași țară. Ministrul ungar susține că Ungaria nu a ales această situație, însă a fost nevoită, din cauza infrastructurii.
Explicațiile Ungariei
„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN.
În același timp, Szijjarto a mai explicat că nu există surse sau rute alternative care să le permită să sisteze importul de energie provenită din Rusia în următorii câţiva ani.
Menționăm faptul că, pentru a oferi un răspuns Occidentului la sancțiunile impuse până acum, Rusia a decis o nouă schemă de plată. Potrivit acesteia, importatorii de energie au fost nevoiți să deschidă două conturi bancare la Gazprombank, mai exact un cont în valută şi un cont în ruble.
În ceea ce privește plata veniturilor din vânzări, aceasta trebuie realizată în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.
Avantajul lui Vladimir Putin
Pe lângă Ungaria, până acum s-ar părea că mai multe țări ar folosi schema respectivă, scrie CNN, care a prezentat și un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută, care arată că ”pare posibil” să se respecte noile reguli ale Moscovei fără a intra în conflict cu legislația Uniunii Europene.
De cealaltă parte însă, experții în sancțiuni au înțeles planul lui Putin. Mai exact, se pare că sistemul de plăţi rusesc permite Moscovei să aibă accesul la veniturile din energie, indiferent de sancţiunile aplicate valutelor străine.
Totodată, sursa citat menționează că întregul proces este extrem de neclar din punct de vedere legal şi schema îi oferă, de asemenea, lui Putin un avantaj politic. Aceasta obligă practic companiile să intre în schema lui şi să plătească energia provenită din Rusia în ruble, scrie CNN.