Ungaria a bătut palma cu Putin

Majoritatea maghiarilor dezaprobă recenta întâlnire a premierului maghiar Viktor Orban cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui sondaj comandat de Nepszava, organul de presă al opoziției de la Budapesta.

Conform sondajului, 52% dintre respondenți au apreciat că întâlnirea dintre cei doi lideri este ”inacceptabilă”, în timp ce 35% au fost de acord cu ea, informează The Kiev Indepentent.

Nepszava susține că metodologia sondajului a fost reprezentativă pentru populația adultă maghiară.

Ce semnificație a avut termenul folosit de Orban în timpul întrevederii cu Putin

Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin pe 17 octombrie, la Beijing. Cei doi au fost prezenți la Forumul ”Belt and Road” desfășurat în China. Premierul Ungariei a fost singurul lider din UE care a participat la forum, subliniază publicația ucraineană.

În timpul întâlnirii cu Putin, Orban s-a referit la războiul din Ucraina ca fiind o „operațiune militară”, termen folosit de Rusia pentru intervenția din Ucraina.

36% dintre respondenții chestionați au apreciat că  Viktor Orban intenționează să facă o declarație pro-rusă folosind acest termen, în timp ce 23% au spus că doar „încearcă să fie diplomat”.

O majoritate covârșitoare a respondenților a spus că premierul ungar era conștient de greutatea pe care o va avea folosirea termenului utilizat de Vladimir Putin.

Ungaria Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Budapesta a făcut presiuni pentru întâlnirea dintre cei doi lideri

La întrebarea cine cred că a inițiat discuțiile dintre Rusia și Ungaria, 39% au considerat că Budapesta a făcut presiuni pentru întâlnirea dintre cei doi lideri.

În contextul în care alți lideri și oficiali din UE refuză să se întâlnească cu  Vladimir Putin și cu alți lideri ruși, Ungaria a continuat să păstreze legături strânse cu Rusia. Ungaria a blocat sancțiunile impuse de blocul comunitar și a oprit ajutorul pentru Ucraina.

De altfel, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a vizitat Moscova luna trecută. Este a cincea oară, în ultimii doi ani. De asemenea, șeful diplomației maghiare a mers în Belarus de două ori.

Viktor Orban compară UE cu „o parodie contemporană proastă” a URSS

Luna trecută, premierul Viktor Orban a comparat aderarea Ungariei la Uniunea Europeană cu ocupația sovietică a țării sale. Declarația a fost făcută în timpul unui discurs cu ocazia comemorării aniversării revoltei maghiare din 1956 împotriva regimului sovietic.

„Astăzi, apar lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, se întâmplă ca istoria să se repete”, a declarat Orbán în orașul Veszprem, potrivit presei locale. „Din fericire, ceea ce a fost cândva o tragedie este acum, în cel mai bun caz, o comedie. Din fericire, Bruxelles-ul nu este Moscova. Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie contemporană proastă”.

„A trebuit să dansăm pe melodia pe care a fluierat Moscova, fluieră și Bruxelles-ul, dar dansăm cum vrem, iar dacă nu vrem, atunci nu dansăm”, a adăugat Orban.

Ungaria, legături din ce în ce mai puternice cu China

Pe de altă parte, Budapesta a intensificat legăturile cu China, transformându-se într-un partener cheie în comerț și investiții. Această apropiere nu face altceva decât să contrasteze cu tendințele altor țări  din UE. Ele încearcă să diversifice relațiile și să devină mai puțin dependente de cea de-a doua economie mondială.

Participarea lui Viktor Orban la Forumul Belt and Road a fost un semn clar al importanței pe care Ungaria o acordă inițiativei lui Xi Jinping. Această platformă oferă țărilor posibilitatea de:

  • a coopera
  • a contribui la conectarea a trei continente prin infrastructură și rețele energetice.