Ungaria a fost criticată de Lituania
Luni, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a criticat Ungaria pentru oprirea deciziilor Uniunii Europene privind afacerile externe. Aici intră, de asemenea, ajutorul militar pentru Ucraina.
El a subliniat necesitatea ca blocul comunitar să găsească căi alternative pentru a evita blocajul Ungariei.
Observațiile critice făcute de Landsbergis par să indice o creștere a nemulțumirii în cadrul UE în legătură cu Ungaria. Estonia și Italia și-au exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de strategia Budapestei de a bloca deciziile UE.
„Cred că trebuie să fim transparenţi cu privire la poziţia actuală a Ungariei”, le-a declarat Landsbergis jurnaliştilor la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.
„Aproape toate discuţiile noastre, precum şi soluţiile necesare şi deciziile UE sunt blocate doar de o singură ţară. Prin urmare, trebuie să începem să vedem acest lucru ca o abordare sistematică a oricăror eforturi ale (UE) de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”, a declarat şeful diplomaţiei lituaniene.
Aprobarea unanimă a celor 27 de state membre este necesară pentru deciziile Uniunii Europene în ceea ce privește politica externă.
Peter Szijjarto nu a făcut declarații înainte de reuniune
Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, a refuzat să ofere comentarii înaintea reuniunii de luni de la Bruxelles.
Ungaria refuză să furnizeze asistență militară Ucrainei. Țara argumentează că politica Uniunii Europene de a furniza arme către Kiev este eronată și ar putea întârzia soluționarea conflictului.
Landsbergis a afirmat că Ungaria împiedică:
- luarea deciziilor referitoare la sprijinul militar al UE pentru Ucraina
- deschiderea discuțiilor privind aderarea la UE pentru Kiev
- deschiderea discuțiilor referitoare la Georgia și Armenia
Diplomații observă că poziția Ungariei corespunde adesea intereselor politicii externe a Rusiei.
„Am analizat acest lucru şi se pare că aproximativ 41% dintre rezoluţiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a mai spus el.
„S-a mers foarte, foarte departe”, a adăugat Landsbergis. „Trebuie să găsim o modalitate să rezolvăm acest lucru ca o comunitate”, a mai spus ministrul lituanian.
Ungaria trebuie convinsă să nu mai blocheze inițiative importante
Ministrul de Externe estonian, Margus Tsahkna, a subliniat că mereu când se întâlnesc, este necesar să îi convingă pe cei din Ungaria să nu blocheze inițiative extrem de importante.
Potrivit diplomaților, Budapesta oprește o serie de inițiative legate de Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Acesta este un fond prin care UE a furnizat miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina.
Margus Tsahkna spune că este foarte important atât pentru Europa, cât și pentru Ucraina, să se folosească fondurile.
„Este crucial acum pentru Ucraina şi, de asemenea, pentru Europa, să folosească aceste fonduri EPF”, a mai spus Tsahkna.
La rândul său, ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, spune că este împotriva blocării. El precizează că dorește să meargă mai departe.
„Suntem împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe”, a afirmat şi ministrul de externe italian Antonio Tajani.