Tricolorul Ungariei pe literele de pe Tâmpa! Primarul din Brașov le-a făcut un cadou maghiarilor
În fiecare an, pe data de 20 august, poporul maghiar sărbătorește Ziua Națională a Ungariei. Această zi pică fix de ziua Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. În semn de prietenie, oficialii din Brașov au decis să lumineze literele de pe Muntele Tâmpa și clădirea primăriei în culorile tricolorului Ungariei: roșu, alb și verde.
Aceast gest de prietenie a înfuriat la culme sute de români, care au scris diverse comentarii agresive la postarea de pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Brașov.
„Sâmbătă seara, literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în culorile roșu, alb, verde, specifice drapelului național maghiar, pentru a marca Ziua Națională a Ungariei. Se subliniază astfel importanța comunității maghiare în dezvoltarea orașului nostru, care de-a lungul istoriei a fost nu numai un important centru economic și cultural, ci și un exemplu de bună înțelegere între cele trei etnii care locuiau în spațiul actualului oraș, în afara zidurilor „Cetăţii” (Kronstadt, Brassó): românii din „Şchei” (Obere Vorstadt, Belgerei, Bolgárszeg), maghiarii din „Blumăna” (Blumenau, Bolonya) și sașii din „Orașul Vechi” (Altstadt, Óbrassó).
În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este sărbătorită pe 20 august, fiind sărbătorită și de etnicii maghiari din Transilvania și Banat. Potrivit datelor recensământului din 2011, în Brașov locuiesc în jur de 23.000 de maghiari, adică aproximativ jumătate din numărul total al maghiarilor din Județul Brașov.
Menționăm că, din motive tehnice, nu este vorba de o redare fidelă a drapelului, ci de o preluare verticală a culorilor, conform normelor oficiale referitoare la drapelul Ungariei”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Brașov.
Explicația primarului din Brașov: „Este un gest de normalitate într-o Europa cu valori comune”
„O faceți ca să enervați cetățenii Brașovului? Când sarbatoresc maghiarii vreun eveniment legat de România?”,
„Marcarea Zilei Naționale a României la ei se face prin purtare de doliu. Vi se pare a fi echitabil?!”,
„Allen Coliban, dar când a fost Ziua Drapelului pe data de 26 Iunie, ce ați făcut ? Nici măcar nu ați fost prezent! Cam rușinică, dar nici măcar aceea nu este, pentru că nu vă pasă!”,
„Slugarnici ca de fiecare dată! Mândria noastră e probabil ascunsă undeva după Tâmpa , pe partea cealaltă … să n-o vadă nimeni!”, au fost doar câteva dintre comentariile negative ale românilor.
După ce a văzut cum au reacționat românii, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a explicat de ce a luat această decizie.
„Este un gest de normalitate, un gest de înțelegere într-o Europa cu valori comune, toleranța e una dintre ele. Brașovul e mândru de istoria multi culturală. E un gest pe care îl repetăm în fiecare an, e un gest pe care îl repetăm de fiecare sărbătoare naționale a unei etnii care are legătură cu Brașovul.
În 2011 vorbeam de 23.000 de maghiar care locuiesc în bună pace și înțelegere la Brașov. Sunt brașovean și la Brașov nu avem astfel de conflicte, cei care comentează trebuie să vină să vadă”, a declarat sâmbătă Allen Coliban, în cadrul unui interviu oferit pentru Realitatea PLUS.
„Este un gest prietenos al primarului față de comunitatea maghiară și chiar față de Ungaria. E un gest bine venit, de normalitate. Cei care sunt nemulțumiți, turnul Eiffel este în roșu galben și albastru de ziua României și atunci se simt mândri, și pe bună dreptate”, a spus, la rândul său, Peter Eckstein-Kovacs (om politic de etnie maghiară, fost membru al UDMR).