Autoritățile din Ungaria, Cehia și Slovacia au impus restricții stricte pentru transporturile de animale și produse de origine animală, inclusiv interdicții de import și măsuri sanitare suplimentare la frontiere.

Au fost impuse mai multe restricții în Ungaria

În urma detectării unui focar de febră aftoasă, Ungaria a actualizat restricțiile aplicate pe teritoriul său. Astfel:

  • Este interzis transportul camioanelor cu animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine) din Ungaria către România;
  • Tranzitul și afluirea laptelui materie primă sunt permise doar dacă se poate dovedi că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore.

Cetățenii români care întâmpină dificultăți pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice din Ungaria, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

Numerele la care pot apela sunt următoarele:

  • misiunea diplomatică a României la Budapesta: +3613847689;
  • Consulatul General al României la Szeged: +3662424431;
  • Consulatul General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147;
  • Ambasada României în Ungaria, pentru cei care se află într-o situație urgentă +36305356912.

Măsurile impuse în Cehia

În Cehia, în contextul focarelor confirmate în Ungaria, Slovacia și Austria, au fost stabilite restricții stricte pentru transporturile de animale și produse nepreparate.

  • Vehiculele de peste 3,5 tone care transportă animale ungulate sau produse derivate pot intra în Cehia doar prin anumite puncte de frontieră: Mosty u Jablunkova / Svrčinovec (I/68, E75), Bílá-Bumbálka/Makov (I/35), Lanžhot/Brodské (autostrada D2) și Starý Hrozenkov/ Drietoma (I/50);
  • Vehiculele vor fi dezinfectate înainte de trecerea frontierei printr-o centură de dezinfecție.

Administrația Veterinară de Stat a Republicii Cehe a impus măsuri de urgență suplimentare, inclusiv interdicția importului de animale sensibile la febra aftoasă din două state federale ale Austriei: Burgernland și Niederösterreich.

Transportatorii sunt obligați să prezinte documente relevante și dovada dezinfecției vehiculului, în caz contrar fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 CZK pentru persoane fizice și 2.000.000 CZK pentru persoane juridice.

„Antreprenorii care transportă animale sensibile la febra aftoasă şi produse derivate ale acestor animale vor fi supuşi controalelor la frontieră de către medici veterinari, poliţişti sau vameşi, care vor solicita prezentarea documentelor relevante, în format hârtie sau online, şi o dovadă că vehiculul a fost dezinfectat anterior încărcării. Transportatorii au obligaţia de a coopera în timpul inspecţiilor, inclusiv să permită recoltarea de probe dacă este necesar. Nerespectarea sau încălcarea obligaţiilor transportatorilor poate fi sancţionată cu amendă de până la 100.000 CZK, pentru persoane fizice şi până la 2.000.000 CZK, pentru persoane juridice sau persoane fizice autorizate”, a transmis MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga:

  • +420 257 532090;
  • +420 257 533965;
  • +420 257 530426.

Pentru informații și asistență consulară, cetățenii români se pot adresa Ambasadei României la Praga.

MAE
SURSA FOTO: Dreamstime

Restricții în Slovacia

Slovacia a introdus măsuri similare pentru a preveni răspândirea febrei aftoase:

  • Toate autovehiculele de transport marfă care vin din Ungaria sunt supuse controalelor obligatorii.
  • Transportul de marfă de peste 3,5 tone este permis doar prin punctele de frontieră Čunovo-Rajka, Medved’ov-Vámosszabadi, Komárno-Komárom, Šturovo-Esztergom și Šahy-Parassapuszta. Restul punctelor de trecere a frontierei dintre Slovacia și Ungaria rămân închise pe termen nedeterminat.
  • Este interzis importul și tranzitul transporturilor de animale susceptibile de a fi infectate, cu excepția punctului de frontieră Šahy – Parassapuszta.
  • Echipamente de dezinfecție au fost instalate la toate punctele de frontieră, ceea ce va duce la creșterea timpului de așteptare.

Slovacia a impus restricții similare și la frontiera cu Cehia, permițând transportul de marfă doar prin anumite puncte de trecere. Pentru sprijin consular, românii pot contacta Ambasada României la Bratislava.

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Bratislava: + 421 2 207 27 447. În cazul situațiilor urgente, cetățenii români au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Bratislava: +421 902 411 268.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români care intenționează să călătorească în aceste țări să consulte paginile oficiale ale ambasadelor din Ungaria, Cehia și Slovacia, precum și propriul site, pentru informații actualizate.