Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna

Semjén Zsolt

SURSA FOTO: Facebook

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, propune o mai bună cooperare româno-ungară. Oficialul ungar a criticat, de asemenea, faptul că România nu a fost admisă pe deplin în Spațiul Schengen.

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, despre relațiile cu România

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a subliniat vineri, în cadrul lucrărilor Universității de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, importanța cooperării strânse între România și Ungaria. El a insistat că este în interesul ambelor națiuni să colaboreze, afirmând că nu a avut niciodată sentimente antiromânești, având legături personale cu România prin familia sa.

„Mama mea e din Ardeal şi chiar m-aş risca să spun, m-aş aventura în a spune că atunci când eram eu copil, mama şi bunica vorbeau în româneşte, ca să nu înţelegem noi. Deci, asta ca să înţelegeţi, eu niciodată n-am avut sentimente antiromâneşti. Asta să fie clar, din capul locului. Totdeauna am zis: interesul românilor, interesul ungurilor, maghiarilor din Transilvania este să fie o cooperare, să existe o cooperare strânsă şi să existe relaţii bune între cele două ţări. Nu suntem nici germani, nici slavi, depindem unii de alţii. Noi depindem de dumneavoastră, români, de România şi dumneavoastră depindeţi de noi. (…) Dacă am reuşit cu Serbia să ajungem la o reconciliere, la un acord istoric, atunci nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi cu România. (…) Deci, noi am întins mâna, avem o deschidere totală şi suntem dependenţi şi unii de alţii”, a declarat Zsolt.

Semjén Zsolt a evidențiat numeroasele interese economice comune, inclusiv dezvoltarea infrastructurii de transport care leagă Europa de Est de Vest. El a argumentat că există o necesitate urgentă pentru o reconciliere istorică între cele două țări, asemănătoare cu cea realizată între Ungaria și Serbia. Aceasta ar fi benefică nu doar din punct de vedere economic, ci și pentru stabilitatea și bunăstarea regiunii.

„Dacă dumneavoastră mergeţi cu maşina de la Zahony (oraş din Ungaria – n.red.), graniţa cu Ucraina, puteţi să mergeţi pe autostradă până până în Spania, Gibraltar, deci există coridorul acela şi există un coridor economic, dacă doriţi, Est-Vest. Dar, dacă vă suiţi în maşină pe malul Mării Negre, spre exemplu, şi doriţi să ajungeţi până în Marea Baltică, nu există autostrăzi, nu puteţi ajunge de la un capăt până la altul mergând pe autostradă. Şi acesta este doar un singur argument. Dar pot fi alte o sută de argumente în favoarea unei reconcilieri istorice dintre cele două ţări, România şi Ungaria. Nu numai interesele economice primează, sunt foarte multe alte interese care ne leagă”, a spus vicepremierul Ungariei.

SURSA FOTO: Gazeta de Cluj

Ce a spus despre aderarea la Spațiul Schengen?

În cadrul discursului său, Semjén Zsolt a catalogat drept „o foarte mare porcărie” faptul că România nu a fost admisă pe deplin în Spațiul Schengen, în ciuda îndeplinirii tuturor criteriilor necesare. El a comparat situația României cu cea a Serbiei, care, deși a îndeplinit condițiile de aderare la Uniunea Europeană, nu a fost încă acceptată.

„România a îndeplinit absolut toate condiţiile. Şi aici vreau să mai adaug că la fel de strigător la cer este faptul că Serbia nu aderat încă la UE, deşi Serbia a îndeplinit toate condiţiile de aderare, la fel şi în cazul aderării la Schengen cu România. Deci, repet, interesele noastre ne leagă, interesele noastre sunt comune, trebuie să înţelegem acest lucru”, a arătat acesta.

Vicepremierul ungar Semjén Zsolt a exprimat îngrijorări cu privire la posibila influență a partidului AUR în politica românească, sugerând că o eventuală participare a acestui partid într-o coaliție guvernamentală ar putea periclita relațiile româno-ungare. Cu toate acestea, el a subliniat că în prezent relațiile dintre guvernele de la București și Budapesta, în special între FIDESZ și PSD, sunt foarte bune.

„A existat o relaţie foarte bună între cele două guverne, de la Bucureşti şi de la Budapesta, relaţii sunt foarte bune între FIDESZ şi PSD, spre exemplu, dar există un mare, mare risc, şi anume AUR-ul. AUR-ul poate schimba, sau poate veni în locul PSD-ului la guvernare, sau poate intra la guvernare, pentru că se schimbă, nu-i aşa, lucrurile. Deci, s-ar putea să vină la putere, la un moment dat, să intre în coaliţie AUR, spre exemplu. (…) Deci, repet, relaţiile sunt foarte bune, risc există, dar trebuie să ne concentrăm pe menţinerea acestor relaţii foarte bune”, a spus vicepremierul ungar.

Critici la adresa Uniunii Europene și a Ucrainei

În cadrul aceleași dezbateri, Semjén Zsolt a criticat Uniunea Europeană pentru neglijarea drepturilor minorităților, menționând situația minorității maghiare din Ucraina.

El a subliniat necesitatea unui armistițiu în conflictul ruso-ucrainean, afirmând că o soluție ar putea fi facilitată de o eventuală victorie a lui Donald Trump la alegerile din SUA.