Comisia Europeană a respins cererea Ungariei
Comisia Europeană a respins recent solicitarea Ungariei și Slovaciei de a iniția o procedură de consultare de urgență cu Ucraina, în urma sancțiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil.
Declarația a fost făcută vineri de un purtător de cuvânt al Comisiei, care a explicat că nu există dovezi suficiente pentru a justifica consultările de urgență.
Potrivit oficialului, Bruxelles-ul nu a găsit indicii care să sugereze că sancțiunile impuse de Ucraina ar pune în pericol securitatea europeană sau aprovizionarea cu energie. De asemenea, a fost subliniat faptul că petrolul rusesc continuă să fie livrat prin oleoductul Drujba, care leagă Rusia, via Ucraina, de Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.
„Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Comisia a explicat că sancțiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează în mod direct tranzitul de petrol prin oleoductul Drujba, atâta timp cât Lukoil nu deține oficial petrolul tranzitat. În acest context, Comisia nu a identificat niciun impact negativ asupra operațiunilor de tranzit și aprovizionare cu energie.
Ungaria și Slovacia au fost critice cu privire la ajutorul militar
În contextul actual, Slovacia și Ungaria, două țări care au fost critice față de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, au exprimat nemulțumiri în legătură cu decizia Kievului de a sancționa Lukoil.
Aceste țări au susținut că sancțiunile împiedică achiziționarea de petrol rusesc necesar pentru rafinăriile lor, ceea ce ar putea afecta securitatea aprovizionării cu energie.
Ungaria a trimis informații suplimentare în această săptămână, pe care Comisia Europeană le va analiza în detaliu.
Totuși, oleoductul Drujba a rămas operațional chiar și după începutul conflictului din Ucraina în 2022, deși Uniunea Europeană a redus semnificativ importurile de energie din Rusia.
Ramura sudică a acestui oleoduct, care trece prin Ucraina, continuă să fie o sursă esențială de aprovizionare pentru rafinăriile din Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.
Ungaria îndemna Ucraina să elimine portița de scăpare a petrolului rusesc
Un impas tensionat privind continuarea importurilor de petrol rusesc de către Ungaria ar putea fi rezolvat prin simpla schimbare a mărcii butoaielor, a declarat joi Budapesta, implorând Ucraina să aprobe soluția.
Gergely Gulyás, care este ministru în cabinetul premierului Viktor Orban, a susținut că țițeiul transportat de firma rusă Lukoil prin Ucraina ar putea fi vândut oficial gigantului energetic maghiar MOL înainte de a trece granița.
Schimbul ar permite petrolului să se sustragă noilor sancțiuni ale Kievului, care interzic produselor Lukoil să tranziteze Ucraina. Sancțiunile au provocat o ruptură diplomatică cu Ungaria și Slovacia, care încă importă petrol rusesc transportat prin Ucraina. Ambele țări au beneficiat de o derogare temporară de la embargoul impus la nivelul întregului bloc asupra importurilor de petrol rusesc prin conducte, dar au continuat să cumpere combustibili fosili de la Moscova.
Luna trecută, Ungaria a solicitat UE să forțeze Ucraina să renunțe la sancțiuni, despre care susține că reprezintă un șantaj energetic. Cu toate acestea, UE a refuzat să se implice, indicând că există mai multe opțiuni pentru a se asigura că petrolul va continua să curgă.