Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia?

Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia? Balazs Orban, consilierul politic al lui Viktor Orban (dar fără nicio legătură de familie), a fost invitat la un podcast miercuri, unde a discutat despre apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Dacă s-ar fi aflat în situația Ucrainei, Budapesta nu ar fi intrat în conflict cu rușii, afirmând astfel poziția sa referitoare la situația actuală din regiune, a spus el, potrivit Politico.

„Fiecare țară are dreptul de a-și decide propriul destin, iar liderii își asumă responsabilitatea”, a spus Balazs Orban.

Cu toate acestea, el a adăugat că, dacă Ungariei i s-ar fi întâmplat aceeași situație, aceasta nu ar fi început lupta împotriva agresorilor. Aceasta reprezintă o lecție învățată de Ungaria în urma respingerii nereușite a rușilor în 1956.

„Probabil că nu am fi făcut ceea ce a făcut președintele Zelenski acum doi ani și jumătate, pentru că este iresponsabil”, a afirmat consilierul politic.

„Pentru că, evident, și-a plasat țara într-o poziție defensivă de război, și toți acei oameni au murit, tot acest teritoriu a fost pierdut – din nou, este dreptul lor, este decizia lor suverană, aveau dreptul să o facă. Dar dacă am fi fost întrebați, nu l-am fi sfătuit să facă așa”, a adăugat el.

Politicienii din opoziție vor demisia lui Balazs Orban

Politicienii din opoziție i-au solicitat deja lui Balazs Orban să demisioneze. Printre aceștia se numără și liderul Partidului de centru-dreapta Tisa, europarlamentarul Peter Magyar.

„Cu aceste cuvinte, Balazs Orban a umilit memoria a mii de luptători maghiari pentru libertate, dintre care sute – spre deosebire de el – erau gata să-și sacrifice viața pentru libertatea și independența țării lor”.

Liderul Coaliției Democrate de centru-stânga, fostul premier Ferenc Gyurcsany, a scris, într-o postare pe Facebook, că „guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”.

Invocând acest exemplu istoric, Orban a abordat un aspect sensibil din trecutul Ungariei: octombrie 1956, când a avut loc o revoluție împotriva regimului totalitar comunist, în cadrul căreia se solicita democratizarea țării și retragerea din Pactul de la Varșovia.

Totuși, în mai puțin de trei săptămâni, trupele sovietice au invadat Ungaria, iar lupta pentru libertate s-a soldat cu 2.700 de morți și 20.000 de răniți. După înfrângerea acestui conflict, 176.000 de persoane au fugit dintr-o țară cu o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori.

De asemenea, noul regim comunist, care a condus Ungaria timp de 33 de ani după invazia sovietică, a executat 229 de civili, inclusiv pe prim-ministrul din timpul revoluției, Imre Nagy.

Lecția pe care Balazs Orban o desprinde din acest capitol de istorie este următoarea:

„Trebuie să fim atenți aici și trebuie să fim atenți cu viețile maghiare foarte prețioase. Nu poți să le arunci pur și simplu”.

Cum s-a apărat Balasz Orban

În urma reacțiilor, consilierul politic și-a apărat declarațiile, afirmând că „poziția Ungariei este clară: nu vedem niciun sens în războiul ucraineano-rus”, în care sute de mii de oameni au murit „degeaba”.

Balazs Orban este considerat unul dintre cei mai influenți oameni din anturajul premierului Viktor Orban. Există speculații că, după alegerile prezidențiale din Statele Unite, premierul Orban va implementa modificări în structura guvernului, iar consilierul său politic ar putea fi numit noul ministru de externe al Ungariei.