Ungurii au fost umiliți. România a luat complet fața Ungariei

Viktor Orban

SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ungurii, supărați pe Viktor Orban! Presa maghiară scrie că până și România, printre alte țări, este înaintea lor din acest punct de vedere. Iată despre ce este vorba, mai exact.

România, mai aproape de Occident decât Ungaria

Ungurii, supărați pe Viktor Orban! Aceștia spun că până și România este mai aproape de Occident decât Ungaria. Conform presei maghiare, începând cu anul 2004, are loc o recuperare graduală, dar vizibilă, a decalajului dintre fostele state de după Cortina de Fier și Europa Occidentală.

Maghiarii observă că acest nivel este mult mai avansat în Republica Cehă sau în Slovacia, spre exemplu. Chiar și România se află înaintea Ungariei în ceea ce privește convergența reală, spune un expert.

PIB-ul României pe cap de locuitor, mai mare decât cel al Ungariei

PIB-ul pe cap de locuitor în România în anul 2022 a fost de 15.786 dolari. În Ungaria, a fost de 18.390 dolari. Prognozele indică faptul că în 2028, PIB-ul pe cap de locuitor al României va depăși 26.000 dolari, în timp ce Ungaria se așteaptă la aproape 30.000 dolari.

Cu toate acestea, percepția optimistă este relativă și există o perspectivă sumbră în Ungaria. La aproximativ șase luni după publicarea datelor preliminare, Eurostat a confirmat că PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6% din media UE, în timp ce în România a fost de 76,7%.

România se apropie acum de nivelul Poloniei. Aceasta are un PIB pe cap de locuitor de 80%. Principalul program de știri al televiziunii de stat din Ungaria, Hirado, a exprimat în decembrie o perspectivă care părea să conteste aceste date:

„Potrivit datelor Eurostat, România nu a depăşit Ungaria, în ceea ce priveşte creşterea economică, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, în 2022 – reiese din calculele Institutului Nézőpont, transmis agenţiei ungare de presă de stat MTI.”

Cu toate acestea, o analiză mai detaliată a situației arată că există un sentiment general de pesimism în rândul maghiarilor. Peste 40% dintre întreprinderi anticipează o deteriorare a situației economice, în timp ce doar aproximativ o treime sunt optimiști și consideră că situația economică internă va înregistra o îmbunătățire.

Viktor Orban; SURSA FOTO: Facebook

Maghiarii nu mai au încredere în Guvernul Orban

Atmosfera din mediul de afaceri maghiar pare să urmeze exemplul celui din România. Se distanțează tot mai mult de factorul politic, pe fondul unei creșteri a neîncrederii în Guvernul condus de Viktor Orban.

„Politica economică a Guvernului nu mai este foarte importantă pentru antreprenori, numărul companiilor care planifică pe baza acesteia scăzând de la 49%, la 28%”, precizează sursa citată.

Indicele de creștere a companiilor mari, cunoscut sub denumirea de K&H, reflectă așteptările anuale ale marilor companii autohtone. Acesta a înregistrat o nouă scădere, în special din cauza percepției negative persistente asupra mediului economic gestionat de cabinetul de la Budapesta.

Pe de altă parte, etanșarea pieței muncii este favorabilă în acest moment. Însă, potrivit unui expert maghiar, „nivelul angajării s-a aplatizat în perioada trecută, așa că este puțin probabil ca obiectivele stabilite de Viktor Orbán, în domeniul pieței muncii, să poată fi realizate”.