Siegfried Mureșan critică președinția ungară a Consiliului UE
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, a luat parte la dezbaterea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, cu prilejul prezentării Programului de activități al Președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene.
„Suntem aici să vorbim despre Președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene, despre relația dintre Uniunea Europeană și Ungaria și despre valorile europene.
Președinția Consiliului este mereu o oportunitate pentru o țară de a-și prezenta poporul, de a-și prezenta tradițiile, de a-și prezenta regiunile și, din păcate, Guvernul actual al Ungariei ratează această oportunitate. O președinție a Consiliului este, totodată, o oportunitate de a veni cu rezultate și, din păcate, această Președinție a Consiliului nu vine cu rezultate”, a afirmat acesta.
Siegfried Mureșan a adăugat că în loc să lucreze pentru oamenii din Ungaria, guvernul lucrează pentru Vladimir Putin. Acesta a mai precizat că Ungaria pierde oportunități. Potrivit lui, atunci când inflația în Europa era de 6%, în Ungaria era de 18%, iar când în Europa era de 10%, în Ungaria ajunsese la 28%. De asemenea, a subliniat că în timp ce deficitul bugetar în Europa este de 3%, în Ungaria acesta se ridică la 6%.
„Acum 13 ani, Președinția maghiară a Consiliului a avut rezultate. Astăzi, deloc. Și permite-mi să spune foarte clar: aceasta este prima Președinție a unui stat membru al Uniunii Europene cu zero rezultate. Astăzi, din păcate, Ungaria este mai slabă și mai izolată ca oricând. Iar acestea sunt consecințele deciziilor dumneavoastră, domnule prim-ministru Orban. Limitați și controlați media în Ungaria. Atacați opoziția, atacați societatea civilă, atacați justiția, atacați lumea liberă și apărați dictatorii.
În loc să lucreze pentru oamenii din Ungaria, acest Guvern lucrează pentru Vladimir Putin. Iar acesta este un lucru care ne îngrijorează pe noi toți. Ungaria pierde oportunități. Când inflația era 6% în Europa, în Ungaria era 18%. Când era 10% în Europa, în Ungaria era 28%. Deficitul este 3% în Europa și este 6% în Ungaria.
Avem fonduri europene disponibile pentru poporul maghiar și ne pare rău să vedem că oamenii din Ungaria ratează aceste oportunități din cauza acțiunilor acestui Guvern.
Actualul Guvern al Ungariei este un obstacol în dorința Uniunii Europene de a ajuta oamenii din Ungaria. De aceea, trebuie să concludem că acest Guvern este, din păcate, rău pentru Europa, este rău pentru Ungaria și rău pentru oamenii din Ungaria”, a spus el.
Discursul lui Viktor Orban, întrerupt de un activist
Marton Gyekiczki, activist și consilier municipal din partea Coaliției Democratice (DK), un partid de opoziție din Ungaria, a întrerupt marți, 9 octombrie, o conferință de presă susținută de Viktor Orban la Strasbourg, Franța.
În timpul incidentului, premierul ungar prezenta planurile Ungariei pentru președinția semestrială a Uniunii Europene. Protestatarul a fost imobilizat de un agent de securitate, conform relatărilor publicației Blikk și agenției Associated Press.
„Pentru cât de mult v-ați vândut țara? Pentru cât de mult ați vândut țara, domnule prim-ministru? S-a vândut lui Putin, s-a vândut lui Xi Jinping”, a strigat activistul.
Bărbatul a fost imobilizat de un agent de securitate, care l-a pus la pământ și l-a escortat în afara sălii.
Gyekiczki este membru al partidului Coaliția Democratică din Ungaria și face parte din consiliul local al unei suburbii din apropierea Budapestei.
Au Parlement européen à #Strasbourg, Viktor #Orban interrompu durant sa conférence de presse. Le Premier ministre hongrois réagit en expliquant qu’on lui a reproché d’être « mauvais », mais qu’en hongrois, cela veut simplement dire que l’on n’est « pas d’accord » 🤔 pic.twitter.com/WkRLGQJVBH
— Céline Schoen (@CelineSchoen) October 8, 2024
În cadrul conferinței de presă de marți, Viktor Orban a exprimat îngrijorări cu privire la ceea ce consideră a fi o economie în declin în Uniunea Europeană și o competitivitate scăzută față de Statele Unite și China, afirmând că aceasta reprezintă „cea mai gravă provocare cu care ne confruntăm”.
De asemenea, el s-a opus tarifelor recente impuse de UE pentru vehiculele electrice fabricate în China și a criticat imigrația, susținând că aceasta amenință să distrugă spațiul Schengen fără vize al Uniunii Europene, având în vedere că țări precum Germania, Austria, Italia și Slovenia au instituit controale temporare la frontierele lor.