Nou episod în conflictul mocnit dintre Ungaria şi Ucraina, pornit de la subiectul gazelor ruseşti.
Ucraina, campanie de minciuni provocatoare la adresa Budapestei!
Şeful dipomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, a transmis, luni, că Ucraina a eşuat “ruşinos” în campania sa de “minciuni provocatoare” la adresa achiziţiilor de energie ale Ungariei.
Într-un mesaj scris pe pagina sa de Facebook, ministrul ungar de Externe afirmă că Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, a explicat clar că Ungaria are dreptul de a semna un astfel de contract cu Federaţia Rusă şi că nu i se poate reproşa nimic.
Înaltul oficial european a comunicat această poziţie şi autorităţilor din Ucraina, precizându-le şi acestora că Ungaria a acţionat în mod legal la semnarea contractului, a mai spus Peter Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.
Kievul a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană, cu toate că nu este stat membru UE
Ucraina a desfăşurat o campanie de comunicare şi politică intensă şi ostilă, recurgând la minciuni provocatoare împotriva Ungariei. Mai mult, cu toate că Ucraina nu este membră a Uniunii Europene, a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană împotriva unui stat membru, explică ministrul ungar de Externe.
“Ucraina a vrut să blocheze livrările de energie sigure către Ungaria, a intervenit grav în afacerile noastre interne şi a întreprins măsuri pe plan internaţional care ne-au încălcat suveranitatea”, a precizat Peter Szijjarto.
La mijloc sunt şi etnicii maghiari din Transcarpatia
Resursele de energie ale Ungariei sunt o chestiune de suveranitate, afirmă oficialul de la Budapesta. Ungaria are dreptul să semneze contracte care garantează livrările de energie cu orice ţară doreşte, insistând că Budapesta respinge “cu toată fermitatea” campania de comunicare şi politică ostilă a Ucrainei ce pune sub semnul întrebării suveranitatea Ungariei şi plasează acest stat într-o lumină proastă.
Mai mult, ministrul de Externe a reamintit că, în 2020, dar şi în 2021, cea mai mare parte a gazului achiziţionat în Europa a ajuns în Ucraina via Ungaria. În aceste condiţii, ar fi “inacceptabil” pentru Kiev să introducă orice restricţii în ce priveşte drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia.